Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vain likainen matto tarvitsee pestä

Suomalaiset ovat tottuneet käyttämään mattoja, koska Suomessa ei ole samanlaista kokolattiamattokulttuuria kuin on esimerkiksi muualla Euroopassa.

– Suomalaiset ovat aina sisustaneet matoilla. Mattojen koot ovat kasvaneet viime vuosina. Niitä laitetaan nyt rohkeammin rajaamaan tiloja ja huonekalujen alle. Ennen käytettiin pienempiä mattoja sohvan edustalla. Isommat matot mielletään enemmän sisustuselementtinä eli ne eivät vain suojaa lattiaa tai tuo lämpöä. Kotien oleskelutilat ovat suurentuneet ja sitä kautta matot ovat trendikkäämpiä kuin aikaisemmin, Mattokympin markkinoinnista vastaava Salla Pitkänen toteaa.

Hän jatkaa, että nykyään matto voi olla se elementti, josta sisustusta lähdetään rakentamaan. Matto voi olla keskipiste esimerkiksi taulun sijaan.

Suomalaiset ovat silti mattojen suhteen käytännönläheisiä.

– Helppohoitoisuus on asia, joka aina korostuu, kun valitaan mattoa. Varsinkin sadesäiden vuoksi valitaan helposti puhdistettavia mattoja, kun kotiin kulkeutuu helposti hiekkaa. Muualle kotiin valitaan nykyään vaaleita mattoja, joissa on pintakuviot tai jotain muuta jujua. Myös värikkäitä mattoja on valikoimassa, ja on tosi kiva, että ihmiset uskaltavat käyttää värejä.

Materiaaleista on nousevana trendinä ollut jo jonkin aikaa luonnonmateriaaleilla sisustaminen. Esimerkiksi villa-, puuvilla-, juutti- ja sisalmatot ovat suosittuja. Keinokuitumateriaaleja sisältäviä mattoja valitaan koteihin niiden helppohoitoisuuden vuoksi.

Pölyallergikolle Salla Pitkänen suosittelee puuvillapaperinarumattoja tai pölyämättömiä lyhytnukkaisia mattoja.

Paperinaruloimi on puuvillan kanssa yhdessä niin tiiviskudoksinen, ettei matto kerää pölyä.

Mattojen hoitoon Salla Pitkänen antaa ensimmäisenä vinkin, että älä pese mattoa turhaan, vaikka suomalaiset rakastavat mattojen pesua.

– Tavan vuoksi mattoja ei tarvitse pestä, vaikka lähes kaikki materiaalit ovat vesipestäviä. Matto kannattaa pestä vain silloin, kun se on likainen. Villa on materiaalina kiitollinen, sillä siinä on rasvaa, joka hylkii likaa. Villamattoa tarvitsee pestä todella harvoin. Villamaton hoitoon annan vinkin kuivien pakkaskelien varalle. Silloin voi tehdä hankipesun ja tuuletuksen. Se kirkastaa ja raikastaa mattoa. Myös puuvillamaton voi hankipestä. Tärkeää on muistaa jäähdyttää matto ennen hankeen laittamista, jolloin lumi ei tartu mattoihin, Salla Pitkänen sanoo.

Yksi virhe, mitä tehdään puuvillamaton pesun kanssa on maton liottaminen. Liian pitkä liottaminen voimakkaassa pesuainevedessä saattaa pilata maton värit.

– 30 astetta on hyvä maton käsinpesulämpötila. Tärkeää on kuivata matto tasossa, sillä roikottaminen saattaa venyttää mattoa.

Monet asiat vaikuttavat maton valintaan. Esimerkiksi lattiamateriaali ja millainen lattialämmitys kodissa on.

– Lattialämmityksen kanssa ei suositella käytettäväksi mattoja, joissa on kumipohja. Lattialämmitys saattaa ylikuumentua tai maton pohja lähtee hapertumaan.

Lattiamateriaali kannattaa ottaa Salla Pitkäsen mukaan huomioon, kun lähtee matto-ostoksille. Siitä kannattaa myös kertoa myyjälle, joka auttaa ostamaan oikeanlaisen maton.

– Esimerkiksi vinyylilattialle ei suositella kumipohjaisia mattoja, sillä lattia voi kellastua maton alla. Vinyylilattioitakin on erilaisia eli on hyvä ottaa selvää, mikä matto sopii lattiamateriaalille. Lähtökohtaisesti luonnonmateriaalia sisältävät matot sopivat kaikille lattiapinnoille, Pitkänen sanoo.