Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudehkoilla omarantaisilla taloilla on nyt kysyntää: Jyväskylän seudulla myytiin kolme yli 600 000 euron hintaista taloa

Jyväskylän seudulla myytiin viimeisimmän puolen vuoden aikana kolme yli 600 000 euron omakotitaloa. Ajanjaksolla 1.5.–29.10.2021 kallein talokauppa tehtiin Laukaassa 693 000 eurolla. Toisiksi kallein kauppa tehtiin Jyväskylän Hupelissa ja kolmanneksi kallein Laukaan Vihtavuoressa. Kaikki kolme kohdetta ovat omarantaisia.

– Etätyöaika on tullut varmasti jossakin määrin jäädäkseen ja sen vuoksi kotona vietetty aika on lisääntynyt. Moni haluaa panostaa asumiseen ja tämä näkyy muun muassa siten, että arvokkaammille ja hulppeammille omakotitaloille on ollut kysyntää. Koronan myötä myös ajatus kodin ja vapaa-ajan asunnon yhdistämisestä on tullut monelle ajankohtaiseksi. Erityisesti Päijänteen omarantaiset omakotitalot kiinnostavat kovasti, kertoo Kiinteistömaailma Tourulan yrittäjä Sanna Hotanen.

Hänen mukaansa myös myyntiajat ovat lyhentyneet.

– Yli 500 000 euron talo ei tänä päivänä tarkoita automaattisesti pitkää myyntiaikaa.

Jyväskylässä suurin kysyntä on kesän ja syksyn aikana kohdistunut omapihaisiin, uudehkoihin taloihin. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelun mukaan keskimääräinen myyntiaika kaikissa 2000-luvulla rakennetuissa omakotitaloissa Jyväskylässä, Muuramessa ja Laukaassa on ollut tänä vuonna 110 päivää.

– Hyväkuntoisten kohteiden kysyntä on nousussa ja jossain määrin asunnon kunto näyttelee ostajalle jopa sijaintia suurempaa roolia.

Hotasen mukaan Jyvässeutu nähdään paikkana, jota halutaan kutsua kodiksi.

– Korona-aikana on ollut merkille pantavaa, että moni työn perässä aikanaan pääkaupunkiseudulle muuttanut palaa nyt Keski-Suomeen, sillä etätöiden ansiosta työt voidaan hoitaa käytännössä mistäpäin tahansa. Jyväskylän kaupungilla on positiivisia ajatuksia esimerkiksi keskustan kehittämisestä tuleville vuosille ja alkava Hippos-hanke lisää entisestään kaupungin houkuttelevuutta ihmisten silmissä.

Myös isosta asunnosta pienempään muuttaminen on tilastojen valossa muuttunut Jyväskylässä ”välirahan” näkökulmasta jossain määrin suotuisammaksi. Ensimmäistä kertaa lähes 15 vuoteen pienten kerrostaloasuntojen hinnankehitys jäi suhteellisesti jälkeen isompien perheasuntojen hinnankehityksestä kesällä.

Kiinteistömaailma Jyväskylä Tourulan toinen yrittäjä Visa Suojanen kertoo, että esimerkiksi tilavasta omakotitalosta käytettyyn kerrostalokolmioon muuttava saa jopa 20 000 euroa paremman välirahan verrattuna siihen, mikä tilanne oli pari vuotta sitten.

– Nykytilanne hyödyttää esimerkiksi itsekseen eläviä ihmisiä tai pariskuntia, jotka muuttavat pienempään asuntoon lasten muutettua pois kotoa, Suojanen sanoo.

Kiinteistömaailman marraskuussa julkaisemassa tekoälypohjaisessa asuntohintaennusteessa Jyväskylän postinumeroalueille ennustetaan 2,1 prosentin hinnannousua seuraavan 12 kuukauden ajanjaksolle. Viimeisen vuoden noin 3 prosentin hinnannousulle odotetaan siis jatkoa. Barometri perustuu eri asuntotyyppien kysyntä- ja tarjontanäkymiin ja paikallisten välittäjien arvioihin.

Yli 330 vastaajan mukaan yksi koronavuoden ilmiöistä on myös asuntosijoittajaksi ryhtyminen siten, että kodinvaihtotilanteessa vanha asunto jätetään myymättä.

– Kaiken tyyppisille asunnoille on tällä hetkellä kysyntää ja pidämme todennäköisenä, että näin myös jatkuu, Hotanen päättää.