Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niina Vehmaa inspiroituu sosiaalisen median ilmiöistä ja ristiriidoista

Jyväskyläläisen Niina Vehmaan digitaalisesta kokoel­mataiteesta koostuva Art Robber -näyttely on parhaillaan esillä Jyväskylän pääkirjaston ala-aulan näyttelytilassa.

Vehmaa on valokuvataiteilija, joka on viime vuosina löytänyt valokuvaustyölleen vastapainoa kokoelmataiteen tekemisestä.

– Minulla on valokuvaajana tietyt raamit joissa toimin, mutta Art Robber -sarjan teoksissa voin revitellä ja hullutella. Nimensä sarja on saanut siitä, että varastan teoksiini surutta taiteenpalasia muilta, Vehmaa luonnehtii.

Hän napsii töihinsä palan sieltä ja toisen täältä, yhdistellen kuvista ja teksteistä visuaalisesti kiinnostavia kokonaisuuksia. Monet Vehmaan teokset muodostuvat kerroksellisesti, ja niissä voi olla kuvia hyvinkin monesta eri lähteestä.

– Saatan lainata vain pienen osan, kuten huulet tai käden jonkun muun kuvasta. Teoksissani on myös taiteen merkkiteosten, kuten Mona Lisan paloja. Käytän lisäksi osia omista valokuvistani monissa teoksissa, Vehmaa kuvailee.

Syntyvät kuvat kertovat usein päällekkäin useita eri tarinoita. Vehmaa saattaa ottaa saman teoksen sisällä kantaa useaankin ajankohtaiseen aiheeseen.

– Esimerkiksi nykyajan ikonia kuvaavassa teoksessani kommentoin muun muassa ylikulutusta, merien muoviongelmaa, einesruokaa ja lasten median käyttöä, Vehmaa listaa.

Vehmaa käsittelee pop art -henkisissä töissään ajankohtaisia ilmiöitä sarkasmin ja huumorin kautta. Hän saa teoksiinsa inspiraatiota etenkin sosiaalisesta mediasta ja sen ristiriidoista.

– Monet sosiaalisen median ilmiöt ärsyttävät minua. Näyttelyn teokset on nimetty Instagramin tyyliin hashtagilla, Vehmaa kertoo.

Vehmaa on kiinnostunut sekä valokuvatessaan että kokoelmataiteessaan ihmishahmoista, ja varsinkin ihmisten ilmeet ja eleet kiehtovat häntä.

Näyttelyn teoksissa tulevaisuuden lapsi asuu kuussa, Jeesus esiintyy kehonrakentajana ja Abraham Lincoln tiirailee tyttöjä pupunaamari kasvoillaan.

Niina Vehmaa: Art Robber. Jyväskylän pääkirjaston ala-aula. 15.11.–4.12.2021