Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratamon taidelainaamosta saa taidetta ja muotoilua kotiin kuukausimaksulla

Jyväskylän Veturitalleille avattiin kesällä Ratamon taidelainaamo. Galleria Ratamon yhteydessä toimivan lainaamon toimintaperiaatteena on, että taideteoksen voi lainata kuukausihinnalla, ja sen voi halutessaan lunastaa omakseen joko vähitellen kuukausimaksua maksamalla tai kertaostona. Konsepti on sama kuin Jyväskylän taiteilijaseuran vuodesta 1985 lähtien Galleria Beckerin yhteydessä toimineessa lainaamossa.

Materia ry:n puheenjohtaja Marianne Tiitinen-Ritvanen kertoo, että kyseessä on valtakunnallisesti ainutlaatuinen yhteistyö, sillä vastaavan yhdistelmän taidelainaamoa ei toimi koko Suomessa.

Tarjonta muodostuu mukana olevien yhdistysten jäsenten töistä. Uudessa lainaamossa teosten pääpaino on paikallisessa grafiikassa, valokuvassa, taidekäsitöissä ja muotoilussa.

– Tarjontaa voi selata myös netissä verkkolainaamossa, ja valtaosan teoksista voi saada lainaan postitse, Tiitinen-Ritvanen sanoo.

Ratamon taidelainaamossa toimivat yhteistyössä Jyväskylän taiteilijaseura, Luovan valokuvauksen keskus ja Keski-Suomen muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Materia ry. Toiminnan taustalla on kaksivuotinen kehittämishanke. Pyrkimyksenä on jatkaa lainaamotoimintaa myös hankkeen päätyttyä, ja saada aikaan pysyvää yhteistyötä eri toimijoiden välille.

Luovan valokuvauksen keskuksen puheenjohtaja Mikko Auerniitty kokee, että lainaamotoiminta on eri alojen kuvantekijöille tärkeä väylä saada omia töitään myyntiin.

– Taidegraafikot ja valokuvaajat työskentelevät Ratamon tiloissa, eli teosten matka taidelainaamoon ei ainakaan ole pitkä, Auerniitty hymyilee.

Taidelainaamossa on tarjolla myös kehystämätöntä grafiikkaa ja valokuvia, joille lainaamo tarjoaa kehystyspalvelua. Asiakas saa valita lainaamaansa teokseen mieleisensä kehykset.

Yleensä lainatut teokset jäävät pysyvästi lainaajalleen. Mutta koska teos on lainassa, sen voi palauttaa takaisin, jos mieli muuttuu tai teos alkaa vaikkapa kyllästyttää.

Tiitinen-Ritvanen kokee, että lainaamokonsepti antaa asiakkaalle jonkinlaista psykologista turvaa, kun työhön ei ole heti pakko sijoittaa isoja summia.

Teoksen voi viedä kotiin ja sommitella sitä rauhassa paikoilleen ja harkita. Toisaalta lainaamo mahdollistaa myös kodin kausisisustuksen taiteella.

– Kun teoksen saa lainaan kuukausimaksulla ilman sitoutumista, voi kesäksi lainata kotiin kesätunnelmaan sopivan teoksen, maksaa siitä muutaman kympin, ja palauttaessa ottaa tilalle paremmin talveen sopivan työn, luonnehtii Auerniitty.

Tiitinen-Ritvanen ideoi, että yritykset voisivat hyödyntää lainaamoa tilaisuuksissaan.

– Teoksia voisi lainata esimerkiksi jonkun tilan lyhytaikaiseen taiteella stailaukseen, Auerniitty pohtii.