Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuvat | Raha ei tuo onnea eikä pojanpoikaa

Suoratoisto

All the Money in the World (2017)

O: Ridley Scott. 133 min. Yle Areena.

***

John Paul Getty III oli lupaava seurapiirielostelijan ja hipin risteytys, kun hänet vuonna 1973 lastattiin auton peräkonttiin. Kidnappauksen houkuttimina olivat nuorukaisen isoisän Jean Paul Gettyn öljymiljardit. Rikollisten harmiksi vanhempi Getty oli paitsi pohjattoman rikas myös itara ja kova kauppamies, jonka tinkimishaluja ei vienyt edes pojanpojan korvan tipahtaminen postiluukusta.

All the Money in the World on tosipohjainen kidnappausdraama, jonka sivujuonteena on tragedia rahan turmelevasta vaikutuksesta. Turvajärjestelmien ympäröimän Gettyn ( Christopher Plummer) vankila on paremmin varusteltu kuin hänen pojanpojallaan ( Charlie Plummer), mutta vapaalta hänkään ei vaikuta.

Elokuva ehdittiin kuvata niin, että vanhan Gettyn roolista vastasi Kevin Spacey. Kun hänen maineensa valui metoo-paljastusten mukana viemäristä, päätti Ridley Scott vaihtaa näyttelijän vain viikkoja ennen ensi-iltaa. Christopher Plummer (jonka sukunimikaimuus Charlien kanssa on sattumaa) hoiti homman reilussa viikossa tavalla, josta hänet huomioitiin Oscar-ehdokkuudella.

Konkari on öljypohatan roolissa jo lähtökohtaisesti Spaceyta uskottavampi, sillä häntä ei ole tarvinnut käsitellä digitaalisesti tai lateksinaamiolla ikäisensä näköiseksi.

Mission: Impossible – Fallout (2018)

O: Christopher McQuarrie. 147 min. C More.

***

Mission: Impossible – Fallout jatkaa M:I-elokuvien 2010-luvun onnistunutta kasvojenkohotusta, jossa vanha konsepti näyttää tutulta mutta hieman aiempaa paremmalta. Vaikka sarjan kuudes osa on suoraa jatkoa Mission: Impossible – Rogue Nationille (2015), pysyy jokainen tolkuissaan oleva ”juonessa” kärryillä, vaikka ei olisi edeltäjää nähnyt.

Samaan tapaan kuin uusimmat Bondit pyrkii Mission Impossible tekemään agentistaan aiempaa sympaattisemman ja inhimillisemmän. Tehtävä on kuitenkin mahdoton, sillä Ethan on henkilöitynyt jo vuodesta 1996 niin vahvasti Tom Cruiseen.

Ainoa syy katsoa M:I-elokuvia ovat edelleen niiden omaperäisiin ympäristöihin sijoittuvat, ajallisten ja tilallisten rajoitusten ympärille rakennetut toimintajaksot. Alkupuoliskon pitkä moottoripyörätakaa-ajo on onnistunut niin stunttiensa kuin Pariisin kaupunkitilan hyödyntämisen suhteen.

Myös helikopterijakso vuoristomaisemissa on komeasti toteutettu. Lontoon katoille sijoittuva kokonaisuus tuntuu sen sijaan vain tekosyyltä saada Cruise ottamaan tavaramerkeiksi muodostuneita spurttejaan. Niissä hän on edelleen omaa luokkaansa.