Sovelluksen käyttäjät pysäköivät ilmaiseksi – pysäköintilipukkeista aiotaan luopua kokonaan

Jyväs-Parkki ja Jyväskylän kaupunki houkuttelevat väkeä keskustaan ilmaisella pysäköinnillä. Talvilauantaisin on tarjolla kaksi tuntia maksutonta pysäköintiaikaa kuudessa keskustan parkkitaloissa heille, jotka käyttävät pysäköintisovellus Moovya.

Ilmaisen pysäköinnin kokeilu jatkuu tammikuun 2022 loppuun saakka. Ilmaiset tunnit ovat tarjolla lauantaisin kello 6–18. Kampanja on voimassa pysäköintitaloissa P-Tori, P-Sokos, P-Asema, P-Kolmikulma, P-Matkakeskus ja P-Cygnaeus.

Jyväs-Parkki aikoo siirtyä kokonaan Moovyn käyttöön. Ilmainen pysäköintikokeilu houkutteleekin paitsi väkeä keskustaan, myös ottamaan sovelluksen käyttöön.

– Tavoitteena on päästä pysäköintilipukkeista kokonaan eroon seuraavien vuosien aikana, ja tämä on hyvä paikka kokeilla sovellusta, kertoo Jyväs-Parkin toimitusjohtaja Hannu Leskinen.

Maksuttoman Moovy-sovelluksen voi ladata puhelimen sovelluskaupasta. Sen käyttöönotto vaatii puhelinnumeron ja maksukorttitietojen syöttämisen. Sovellus kysyy myös auton rekisterinumeroa, sillä toiminta perustuu rekisterikilven tunnistukseen.

Pysäköintitalon kamerat tunnistavat rekisterikilven avulla palveluun rekisteröidyn auton. Pysäköinti alkaa, kun tunnistettu auto ajaa sisään. Kamerat tunnistavat auton uudelleen sen saapuessa poistumisportille. Puomi aukeaa, pysäköinti päättyy, ja pysäköinti veloitetaan maksukortilta, jonka tiedot on syötetty sovellukseen.

Tavoitteena on päästä pysäköintilipukkeista kokonaan eroon seuraavien vuosien aikana.

Hannu Leskinen

Sovellus tunnistaa sijainnin perusteella automaattisesti, missä pysäköintitalossa asiakas on.

Sovellus toimii myös kadunvarsipysäköinnissä. Sovelluksesta voi valita tarvittavan pysäköintiajan. Aikaa voi tarvittaessa lisätä etänä tai lopettaa, ennen kuin arvioitu aika on täynnä, jolloin ei tarvitse maksaa käyttämättömästä ajasta.

Sovelluksen käyttö maksaa tavallisesti pysäköintiveloituksen lisäksi 0,49 euroa jokaisella pysäköintikerralla. Ilmaisen kampanjan aikana palvelumaksuakaan ei kuitenkaan peritä, jos pysäköinti kestää alle kaksi tuntia.

Ilmaisella pysäköintikokeilulla halutaan elävöittää Jyväskylän keskustaa.

– Pitkän aikavälin kehittämisohjelmien lisäksi yksittäiset kampanjat ovat tärkeitä avauksia ja kokeiluja. Niiden avulla saadaan tärkeää tietoa siitä, millaisia vaikutuksia toimenpiteillä on ydinkeskustan eloon, kertoo Jyväskylän kaupunkikeskustan kehittämiseen erikoistunut Janne Viitamies.

– Ilmaista parkkiaikaa on pohdittu jo jonkin aikaa, ja lauantai valikoitui päiväksi hyvänä ostostentekopäivänä. Tällöin kaupunkilaisilla on aikaa käyttää myös muita keskustan palveluita, hän jatkaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut