Jorma Uotinen ei ymmärrä mistä hän jäisi eläkkeelle

– Minulta usein kysytään, että milloin sinä jäät eläkkeelle. Minun on pakko vastata siihen, että mistä minä jäisin eläkkeelle, elämästäkö?

Näin totesi professori Jorma Uotinen lokakuussa Jyväskylässä pidetyllä Rohkeasti eläkkeelle -kurssilla. Se on osa Rohkeasti seniori -hanketta.

Uotinen kertoi kuulijoille monista elämänsä käänteistä, miten päätyi erilaisiin ratkaisuihin ja mitä niistä seurasi. Hänelläkin on ollut elämässään taitekohtia, joissa hän on miettinyt, tarvitaanko minua vielä, riitänkö. Sama tunne saattaa tulla, kun siirtyy työelämästä eläkkeelle.

– Muutokseen liittyy tietysti aina pelkoja, ja minullakin on ennakkoluuloja. Uudessa tilanteessa yritän olla avoin kaikkeen siihen, mitä saattaa tapahtua ja mitä tulee vastaan. Reagoin siihen omalla työhistoriallani. Jäätyäni pois Suomen kansallisbaletin johtajan tehtävästä jouduin pitkään miettimään, tarvitaanko minua. Uskon kuitenkin aina siihen, että elämä kantaa, vaikka se kuulostaakin kliseeltä.

Kansallisbaletin jälkeen Uotisen elämä alkoi kantaa Kuopiossa, jonne hänet kutsuttiin Kuopio tanssii ja soi -festivaalin johtajaksi.

– Se sytytti minut, sillä en ollut ennen tehnyt festivaalia. Se oli uusi tulokulma tanssiin, ja loppujen lopuksi siitä tuli elämäni pisin työjakso, 18 vuotta.

Jorma Uotinen rohkaisi kuulijoitaan siihen, että jokainen voi löytää merkityksen elämäänsä omassa elämänpiirissään.

– Ystäväni Helena Lindgren viettää paljon aikaa pojanpoikansa kanssa, ja näen, että se tuottaa hänelle syvän merkityksen elämään. Uudessa elämänvaiheessa olisi hyvä löytää asia tai ihminen, joka tulee merkitykselliseksi ja tuo sisältöä elämään.

Jorma Uotinen kertoi, että hänen uskonsa taiteeseen ja kulttuuriin alkoi viisivuotiaana.

– Halusin ostaa Porin teatterin ja pistää sukulaiseni näyttelemään. 10-vuotiaana menin soittamaan teatterinjohtajan ovikelloa ja kysyin töitä, ja sainkin muun muassa pieniä avustajien tehtäviä.

– Niillä kokemuksilla on merkittävä vaikutus kaikille niille valinnoille, joita olen elämässäni myöhemmin tehnyt. Olen usein kuullut sanottavan, että taiteilijat ovat päättömiä liioittelijoita ja hulluja. Onneksi, mutta hyväksyn tuon taiteilijoihin liitetyn hulluus-käsityksen vain silloin, jos sillä tarkoitetaan suurta herkkyyttä, älyä, rohkeutta ja uskallusta ottaa riskejä.

Uotinen jatkaa, että kun todellista taiteilijaa etsitään, siihen kuuluu ammattitaito olennaisena osana. Pelkkä halu ei vielä riitä. On kouluttauduttava ja sivistettävä itseään, jotta tulisi taiteilijaksi.

Uotinen oli kolmevuotias, kun hänen isänsä kuoli. Hänen äitinsä elätti perheen ompelijana.

– Häneltä olen oppinut vaatteiden kauneuden ja tyylitajun. Teininä suurimmat idolini olivat Rolling Stonesin Mick Jagger ja balettitanssija Rudolf Nurejev. Äitini teki minulle pyynnöstäni samanlaisen tiikerikuvioisen takin kuin Elton Johnilla. Siihen asuun kuului näyttävät aurinkolasit. Silmälasien valinnassa pitää olla tarkka, koska ne muodostavat imagon ja viimeistelevät asun. Sisääntulolasit voivat olla todella näyttävät, koska ei niillä tarvitse nähdä, vaan tulla huomatuksi.

Nyt kun koronarajoituksia on pikkuhiljaa purettu, Jorma Uotinen sanoo nauttivansa ihmisten kohtaamisesta.

– En kestä lappuja naamassa, vaikka ymmärrän hyvin miksi niitä käytetään. Ilmeet ovat tärkeitä, ja kun toisella on maski kasvoilla, on vaikea lukea ihmistä. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän nautin päivistä, jolloin en suorita mitään, 71-vuotias Jorma Uotinen sanoo.

Hyvin harva miettii, mitä tekee eläkeläisenä

Rohkeasti seniori -hankkeeseen kuuluu kahden päivän Rohkeasti eläkkeelle -kurssi. Miksi kurssi luotiin ja mitä kurssilla ”opetetaan”, hankekoordinaattori Timo Vuori?

Rohkeasti eläkkeelle -kurssin keskeisiä teemoja on muutoksen kokeminen, mielekkään arjen rakentaminen eläkeaikana ja vapaaehtoisuus.

Kurssi tarjoaa mahdollisuuden vertaistukeen, ajatusten ja ideoiden vaihtamiseen uudesta elämänvaiheesta asiantuntijapuhujien vetämänä.

Miksi eläkkeelle jäämiseen tarvitaan ”eväitä”?

Osalle eläkkeelle jääminen on toisia suurempi ja vaikeampi muutos. Syitä tähän on monia: esimerkiksi talous, sosiaalisten kontaktien väheneminen työyhteisön jäädessä taakse, terveydentilan muutokset tai oman identiteetin rakentaminen eläkkeellä ollessa. Hankkeen kurssit tarjoavat mahdollisuuden jakaa ajatuksia ja kokemuksia muiden samassa elämäntilanteessa ole­vien kanssa.

Hankkeen kurssikyselyiden mukaan useimmat ovat vain vähän tai eivät ollenkaan suunnitelleet eläkeaikaa. Kurssilaisten palaute on ollut, että eläkeajan arkea on hyvä suunnitella hyvissä ajoin ennen eläkkeelle jäämistä.

Omaa eläkeajan taloutta on hyvä suunnitella ennakoivasti jo vuosia ennen eläkkeelle jäämistä.

Miten korona-aika on vaikuttanut eläkkeelle jäämiseen?

Korona-aika on estänyt monelta niin sanotun siirtymäriittien, eläkkeelle lähtöjuhlien, toteuttamisen fyysisesti.

Moni korona-aikana eläkkeelle jääneistä on työskennellyt etänä viimeiset kuukaudet tai parhaassa tapauksessa puolitoista vuotta, jolloin normaali fyysinen kanssakäyminen muiden työntekijöiden kanssa on vähentynyt jo ennen eläkkeelle jäämistä.

Kurssi liittyy Rohkeasti se­niori -hankkeeseen; mikä se on ja mitä se tekee?

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoittama valtakunnallinen hanke tukee eläkkeelle siirtyvien hyvinvointia elämänmuutoksen kohtaamisessa ja siihen sopeutumisessa. Se kannustaa aktiiviseen yhteiskunnan jäsenyyteen, seniori- ja vapaaehtoistoimintaan.