Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän doom metal -lähettiläs Swallow the Sun julkaisee albumin ja lähtee kiertueelle

– Se oli kuin matka itseeni, vereeni ja sieluuni. Niin rauhallista ja silti traagista. Nyt olen valmis albumiin, kommentoi yksi Swallow the Sunin faneista yhtyeen uutta This House Has No Home -kappaletta.

Sen instrumentaaliversio on jo julkaistu Youtubessa.

– Onhan se aina hienoa jos joku löytää meidän musasta merkityksen itselleen. Siinä se oikeastaan melankolisen musiikin taika on: vaikka se on synkkää, se on usein samaan aikaan lohdullista, toteaa Swallow the Sunin laulaja Mikko Kotamäki.

Kansainvälisestikin mainetta niittänyt jyväskyläläinen pitkän linjan doom metal -yhtye Swallow the Sun julkaisee uuden albumin Moonflowers 19. marraskuuta.

Loppukesän ja syksyn aikana albumin kappaleista on jo julkaistu Trio NOXin jousisovitukset.

– Kun kosketinsoittaja Aleksi Munter lähti bändistä, olemme käyttäneet jousisoittimia vetämään synakuvioita levyllä. Ja niin tälläkin kertaa. Juha ( Raivio) sai idean, että mitäs jos sovitettaisiin biiseistä klassiset versiot ja nauhoitettaisiin nekin samalla kertaa. Sävellyksenä ne ovat sellaisia biisejä, että ne taittuvat helposti myös klassiseen muotoon.

Instrumentaaliversioihin voi tutustua Swallow the Sunin Youtube-kanavalla. Animoidut videot niihin loi Dronicon Films.

Pohjois-Amerikan kiertue alkaa albumin julkaisusta seuraavana päivänä ja kattaa 27 keikkaa ennen joulua.

– Paljon pidempiäkin reissuja on vuosien varrella tullut tehtyä, silloin oltiin tosin vähän nuorempia. En ehkä enää nykyään aivan riemusta kiljuen lähtisi 50 keikan kiertueelle.

Tammikuussa yhtye nähdään myös Suomessa seitsemän keikan verran. Jyväskylän Lutakon lavalle bändi nousee 14. tammikuuta. Suomen keikkojen jälkeen bändi jatkaa 35 keikan Euroopan-kiertueelle. Kotamäki luottaa, että ääni kestää.

– Laulutekniikka on hioutunut sellaiseksi, että pärjää ihan hyvin. Pari vuotta sitten lopetin röökaamisen kokonaan, se auttaa tietysti myös.

Kotamäen mukaan raskaalle musiikille on kuulijansa.

– Kyllähän nuo Euroviisutkin osoitti, että kitaravetoisellakin musalla voi pärjätä, ja sitä on kai vähän kaivattukin.

Swallow the Sunin kuuntelijat ovat pääosin 30–50-vuotiaita.

– Jos katson vaikka statistiikkaa meidän kuuntelijoista Spotifystä, niin vain prosentti niistä on alle 18-vuotiaita. Toisaalta klassiset instrumentaaliversioiden voisi kuvitella kelpaavan vaikka eläkeläisille. Nehän ovat ihan kaunista kuunneltavaa, kun en ole pilaamassa niitä örinällä, Kotamäki veistelee.

Uudella levyllä kuullaan Kotamäen lisäksi kosketinsoittaja-taustalaulaja Jaani Peuhua ja Stam1nan Antti Hyyrystä.

Yhtyeen jäsenistä enää yksi asuu Jyväskylässä, muut ovat levittäytyneet Helsinkiin, Kouvolaan ja Ruotsiin. Syntyperäinen jyväskyläläinen yhtyeen nykyisestä kokoonpanosta on Kotamäen lisäksi basisti Matti Honkonen. Kitaristi Juha Raivio, joka on myös säveltänyt ja sanoittanut pääosan Swallow the Sunin kappaleista sekä vastaa myös tuoreen albumin ulkoasusta, asui myös pitkään Jyväskylässä. Yhtyeeseen kuuluvat myös rumpali Juuso Raatikainen ja kitaristi Juho Räihä.