Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden yrittäjänaisen kahvila kasvoi koronasta huolimatta – ilman työvoimapulaa kasvu voisi olla kiivaampaakin

Vaajakoskella toimivan kahvila, juhlapalvelu ja leipomo Minna bakesin Minna Keto on Keski-Suomen vuoden 2021 nuori Yrittäjänainen.

33-vuotias Keto on kasvattanut leipomotoimintaansa kotikeittiöstä kahvilaksi, leipomoksi, lounasravintolaksi sekä sisustusmyymäläksi.

Vuoden nuori Yrittäjänainen valinnassa painotettiin päämäärätietoista tekemistä, perhe-elämän ja työn yhteen sovittamista sekä vahvaa osaamista liiketoiminnassa. Yrittäjällä on myös tuore ote kehittämiseen sekä uuden suunnitteluun, perusteluissa todetaan.

– Itseään on niin vaikea kehua, joten mukava kuulla, kun muut kehuvat, Keto nauraa.

– Tuntuu mielettömän hyvältä. Korona-aika on ollut rankka ja töitä on tehty todella paljon, hän jatkaa.

Kipinän alalle Keto sai vuonna 2014, kun hän halusi leipoa tarjoilut esikoisensa kastejuhlaan.

Nykyinen asiakasvessa on entisen leipomomme kokoinen.

Minna Keto

Toiminimen Keto perusti vuonna 2015 ja jo seuraavana vuonna hän kirjoitti vuokrasopimuksen pienestä leipomotilasta Tölskän omakotitaloalueella.

2017 Leipomo kasvoi kuusipaikkaiseksi kahvilaksi ja sisustusputiikiksi. Vuonna 2019 toiminta laajeni viereiseen liikehuoneistoon ja kahvila kasvoi 20-paikkaiseksi. Samalla kasvoi myös sisustuspuoti.

Vuosi sitten joulukuussa yritys sai valmiiksi ison remontin ja muutti uusiin isompiin tiloihin Wanhaan Naulatehtaaseen Wanhaa Woimalaa vastapäätä. Ensimmäinen 80 neliömetrin leipomo on kasvanut 200 neliön liiketilaksi.

– Nykyinen asiakasvessa on entisen leipomomme kokoinen, Keto vertaa.

Yritys kasvoi ravintola- ja kahvila-alaa kurittaneesta koronasta huolimatta ja kasvu jatkuu edelleen. Nyt yritys työllistää yrittäjän lisäksi kolme työntekijää ja tarjoaa kahvilatuotteiden lisäksi lounasta.

Kasvu voisi olla kiivaampaakin ellei tekijöistä olisi pulaa.

– Leipurille olisi heti töitä ja myös kassalle tarvittaisiin osa-aikaista tekijää. Esimerkiksi toisen toimipisteen avaamista ei voi suunnitella, ennen kuin olisi hyvä tekijä tiedossa, Keto toteaa.

Keski-Suomen Vuoden 2021 Yrittäjänainen on Harjun Paperin yrittäjä Anne Toikkanen. Kortteihin ja paperitavaraan erikoistunut kivijalkaliike Harjun Paperi on toiminut samalla paikalla Jyväskylässä Yliopistonkadulla jo vuodesta 1954 lähtien.

Anne Toikkanen on toiminut yrittäjänä vuodesta 1998 alkaen ja Harjun Paperin yrittäjänä vuodesta 2006 alkaen.

Keski-Suomen Yrittäjänaiset palkitsivat Keski-Suomen Vuoden Yrittäjänaisen ja vuoden nuoren Yrittäjänaisen yrittäjänaisten päivänä sunnuntaina 24. lokakuuta Jyväskylässä Kirkkopuiston Bistrossa.