Jyväskyläläinen soitinrakentajamestari A-P Paasonen on mukana MTV3:lla 11.11. alkavassa Aarrepaja-ohjelmasarjassa. Kun Paasonen pyydettiin mukaan, hän ei miettinyt asiaa kauan, sillä ohjelma kuulosti heti mielenkiintoiselta.
– Ohjelmaan haettiin esineitä korjattavaksi sillä periaatteella, että niillä olisi jokin tarina. Korjaan ohjelmassa mandoliinin ja akustisen kitaran, ja siitä näkökulmasta mikä tarina on. En korjaa soittimesta uuden näköistä, vaan elämä näkyy siinä. Kun luovutin soittimen, se oli jännittävä tilanne, kun näin vastaanottajan reaktion, Paasonen kertoo.
Kuvaukset tehtiin kesällä Espoossa. Paasonen pakkasi farmariautonsa aivan täyteen tavaraa. Hänen käyttämänsä työkalut ovat paljolti erikoistyökaluja tai itse tehtyjä, ja käytettävät aineet ovat sellaisia, joita ei löydy välttämättä rautakaupasta.
– Olen mukana kahdessa jaksossa, mutta saatan näkyä yhteisessä verstaassa taustalla töitä tekemässä. Käsityöläisenä minua kiinnosti myös se, miten ohjelmaa tehtiin. Näin miten taitavia tekijät ovat.
A-P Paasonen opiskeli pitkään Jyväskylän yliopistolla. Hänelle tuli muutaman vuoden jälkeen motivaatiokato.
– Muistan sen hetken taiteen filosofian luennolla, kun tajusin, etten ole tehnyt vielä itse mitään. Kysyin itseltäni, että onko tämä oikea paikka olla. Tiesin soitinrakennuskoulun olemassaolosta aikaisemmin. Työvoimatoimistossa näin pienen Hesarin ilmoituksen, jossa haettiin opiskelijoita soitinrakennuskouluun. Se oli viimeinen tärppi, hain ja pääsin.
Vaajakoskelta kotoisin oleva Paasonen oppi soittamaan setänsä tekemällä kitaralla. Hänen pappansa teki saaveja, pärekoreja ja jonkun verran veneitä eli suvusta löytyy käsintekemisen perinnettä.
– Käsin tekeminen on selvästi nosteessa. Käsitöiden harrastaminen ei ole välilläkään hävinnyt minnekään, mutta ymmärrän niiden merkityksen siitä näkökulmasta millaista monen ihmisen työ on. Sekin on hienoa, että eri alojen tekemistä näkee televisiossa. Olen katsonut esimerkiksi brittiläistä keramiikkakisaa ja se on jotenkin koukuttavaa.
Myös käsillä tekemisen arvostus on hänen mielestään hyvässä nosteessa. Ihmiset haluavat esimerkiksi yksilöllisiä tuotteita.
– Aidot ja eettisesti tuotetut materiaalit ovat päivän sana. Soittimissa se on ollut aina sisäänrakennettu asia ja olemme tarkkoja materiaalista. Minusta se on hyvä asia, Paasonen toteaa.