Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Novan rakentaminen sotki kaupungin taloutta; veroja ei silti koroteta

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koiviston talousarvioesitys ensi vuodelle julkistettiin maanantaina. Esitys on 18,8 miljoonaa euroa alijäämäinen, mutta palveluiden taso luvataan säilyttää eikä veroja koroteta.

– ­Talousarvioesityksessä on veroprosentin korotuksen verran alijäämää. Koko maassa eletään siirtymävaihetta, jossa on koronan vaikutukset ja toisaalta tuleva hyvinvointialueuudistus. Vasta vuonna 2023 nähdään mihin meidän taloutemme asettuu. Nyt on oleellista rakentaa ensi vuoden talousarviolla silta vuoteen 2023. Menokasvusta noin 90 prosenttia on tullut soten puolelta. Sairaanhoitopiirin laskutus kasvaa tämän vuoden tasosta 13,1 miljoonaa euroa eli noin kahdeksan prosenttia. Sairaala Nova oli tarpeellinen rakentaa, mutta kustannusarvion ylitys ja se, ettei tuottavuustavoitetta saavutettu, näkyy taloudessa, Koivisto toteaa.

Kaupunki investoi talousarvioesityksen mukaan eri kohteisiin tulevana vuonna 120,8 miljoonaa euroa.

– Kuntien yhdistymisen jälkeen kaupunki investoi koulu- ja päiväkotiverkkoon, ja nyt ne ovat ­hyvässä kunnossa. Yhdessäkään koulussa ei ole oppilaita väistötiloissa. 2020-luvulla investointien painopiste siirtyy erityisesti kulttuuriin ja liikuntaan, Jyväskylän kaupungin talous- ja strategiajohtaja Lasse Leppä kuvailee.

Kaupunki investoi ensi vuonna talousarvioesityksessä Hippos-hankkeeseen 24,1 sekä Hippoksen pesäpallostadioniin 5,8 miljoonaa euroa. Kaupunki ostaa Lutakon Paviljonki-rakennuksen 14 miljoonalla eurolla, ja siitä kaupunginvaltuusto päättää lopullisesti ensi vuonna.

Lyseon päärakennuksen peruskorjauksen ja teatteritalon peruskorjauksen suunnitteluun on kumpaankin varattu puoli miljoona euroa. Uuden massiivipuurunkoisen päiväkodin rakentaminen aloitetaan Kuokkalassa Pohjanlammella. Myös Vaajakosken kirjaston ja liikuntarakennuksen peruskorjausta esitetään käynnistettäväksi.

Kunnallistekniikan investoinneissa merkittävimpiä hankkeita ovat Satamankärki, Tourujoen kunnostus ja Puistokadun saneerauksen jatko.

Vuoden 2022 talousarviossa kaupungin toimintakate on 771,7 miljoonaa euroa. Kaupungin lainakanta kasvaa vuonna 2022 noin 99,9 miljoonalla eurolla. Kaupungin lainakanta on ensi vuoden lopussa 450,2 miljoonaa euroa eli 3 092 euroa asukasta kohti.

Lautakuntien esitykset talousarvioon olivat 4,4 miljoonaa korkeammat kuin kaupunginhallituksen kesäkuussa antamassa talousarviokehyksessä esitettiin.

Timo Koivisto on palauttanut omaan esitykseensä sosiaali- ja terveyspalveluiden 0,7 miljoonan euron säästön, joka saavutetaan muun muassa siirtämällä lapsiperheiden sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinnin tehostaminen sekä muut palveluita vahvistavat toimenpiteet tulevalle hyvinvointialueelle.