Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lutakon uuden liikuntapaikan esteettömyys saa risuja, lasten leikkipaikka ruusuja

Lutakon rannassa on vilskettä. Moni on löytänyt tiensä uuteen esteettömään puistoon, joka avattiin syysloman kynnyksellä. Lutakonpuiston esteetön liikunta- ja leikkipaikka on jaettu kahteen osaan: toinen puoli on selkeästi lapsille suunnattu ja toisella puolella on esteetön, kuntopiirityyppinen circuit training -kuntoilurata.

Testasimme käytännössä, kuinka esteettömyys on toteutunut. Mukaamme lähti Jyväskylän Vammaisneuvoston puheenjohtaja Satu-Maria Virtanen. Hän saapuu paikalle pyörätuolillaan ja harmittelee, ettei taksi löytänyt perille. Jos puistolla olisi osoite, se helpottaisi sinne löytämistä. Paikka sijaitsee rannassa, lähellä aaltoilevaa Lutakonpuistoa.

– Taksi ajoi jalkakäytävälle. Jos olisin omalla autolla, en tiedä mihin olisin jättänyt auton. Olemme tehneet tästä paikasta Vammaisneuvoston esteettömyyslausunnon, joita annetaan julkisista rakennuskohteista, ja kirjoittaneet tiukkasanaisesti, että edes LE-parkkipaikka (liikkumisesteisen pysäköintipaikka) pitäisi olla, Satu-Maria Virtanen aloittaa.

Sijainti on hänen mukaansa muuten hyvä, koska lähellä on paljon asutusta.

– Mutta ehkä puisto olisi ollut paremmin saavutettavissa kaikille, jos sijainti olisi ollut esimerkiksi uuden saunaravintolan luona.

Saavumme ympyrän muotoiselle liikunta-­alueelle. Kävellen en huomaa ongelmaa, mutta pyörätuolissa alkaa kihinä ja puhina.

– Tämähän on kaikista kauhein alusta mitä voi olla. Tässä saa ihan tosissaan kelata. Tulee kuntosalitreeni samalla, kun yrittää päästä eteenpäin, Virtanen lataa. Alusta on liian pehmeä.

Virtanen sanoo, että jos esteettömiä palveluita suunnitellaan, mukaan suunnitteluun kannattaisi ehdottomasti ottaa käyttäjiä. Suunnittelijan kannattaisi myös itse istua apuvälineeseen ja testata, miltä se tuntuu ja mitä siitä on mahdollista tehdä.

Kierrämme puiston liikuntapaikan laitteet läpi ja vain harvoissa pystyy tekemään mitään pyörätuolista käsin.

– Ongelma ei ole vain esteettömyys, vaan myös ulottuvuus, Virtanen näyttää. Hän ei yletä laitteisiin.

Telineet ovat liian korkealla, osassa laitteista myös käyttöohjeet on luettavissa vain laitteen yläpuolelta. Välit ovat liian kapeita pyörätuolille. Käsipyörää voi käyttää ainoastaan väärinpäin, jos yltää.

– Kaikkea ei saa esteettömäksi, mutta olisi tässä kehitettävää. Esteettömyys ei ole keneltäkään pois.

Virtasen mukaan Jyväskylässä esteettömyys on hyvää ja huonoa, ja vähän kaikkea siltä väliltä.

– Yritystä on, sitä ei voi kieltää. Keskustankin suurin ongelma on LE-autopaikat. Ne ovat huonolla tolalla; ne ovat ylämäessä tai parkkipaikan ympärillä on röpökiveä. Paikkoja on myös liian vähän.

Esteettömän liikuntapaikan ja leikkipuiston tavoitteena oli kokonaisuus, joka on esteetön mahdollisimman monen erityisryhmän näkökulmasta. Lutakon esteettömän puiston viherrakennussuunnitelmaan on tehnyt WSP Finland Oy.

Liikuntapaikan välineiden sijoittelussa on otettu huomioon esimerkiksi väljyys, ja välineiden kerrotaan olevan helppokäyttöisiä. Osa välineistä on suunniteltu soveltavaan liikuntaan.

– Suunnitteluprosessin alussa käyttäjiä on osallistettu järjestämällä nettipohjainen lähtötietokysely esteettömyyteen liittyvistä toiveista ja kokemuksista. Myöhemmässä suunnitteluvaiheessa palautetta on pyydetty myös suunnitelmaluonnokseen havainnollistavan videoesityksen avulla. Kaikki kerätty palaute on pyritty ottamaan suunnittelussa huomioon ja muun muassa liikuntavälineiden siirtoja on tehty palautteen mukaisesti, kertoo WSP:n suunnittelija Marjaana Kangas.

– Palautteissa toivottiin, että kuntoilupaikka palvelisi eritasoisia käyttäjiä. Harjoittelumahdollisuuksia monipuolistettiin vielä suunnitteluvaiheessa lisäämällä puistoon omaa kehonpainoa hyödyntävä, monipuolinen liikuntaväline, Kangas lisää.

Kankaan mukaan suunnitelmaluonnos on esitetty myös vanhus- ja vammaisneuvostoille. Liikkumista ja liikuntavälineiden käyttöä ei kuitenkaan testattu apuvälineeltä käsin ennen puiston käyttöönottoa.

– Ei ole testattu, mutta välineet on valittu siten, että ne ovat pääosin käytettävissä myös pyörätuolilla liikkuville. Tässä asiassa konsultoimme välinevalmistajaa, ja he markkinoivat tiettyjä välineitä nimenomaan esteettöminä. Alueella käytetty hiekkatekonurmi on myös yleisesti käytetty materiaali, kun tarvitaan esteetöntä alustaa. Rantaraitin muilla liikuntapaikoilla on myös sama alusta, hän sanoo.

– Suunnitelmaa on tarkasteltu useaan otteeseen prosessin aikana. Näkemyksemme mukaan alue on varmastikin Jyväskylän leikkipuistoista ja liikuntapaikoista esteettömin. Olemme hakeneet eri näkökulmista parhainta mahdollista ratkaisua ja hyödyntäneet jo olemassa olevia faktoja esteettömyydestä.

Parkkipaikkaa ei ole tähän tietoon tulossa lähemmäksi puistoa.

– Paikoitus ei kuulu tähän aluesuunnitteluun vaan liittyy kadun toimintoihin, mutta saadun palautteen perusteella LE-paikka on suunniteltu Schaumanin puistotien varteen, Kangas kertoo.

Lutakonpuiston esteetön liikunta- ja leikkipaikka on Kaupunkirakenteen ja Liikuntapalveluiden yhteishanke, joka rahoitetaan molempien yksiköiden määrärahoista.

Urakkasopimuksen kokonaishinta on 209 406 euroa ja puiston yhteydessä olevan taideteoksen hinta on 49 210 euroa. Jyväskylän kaupunki sai Aluehallintovirastolta hankkeeseen avustusta 72 000 euroa.

Uuden liikunta- ja leikkipuiston avajaisia vietetään tänään 27. lokakuuta kello 14 alkaen. Sadepilvi-taideteos julkistetaan kello 17.30.