Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätettä ei voi vältellä loputtomiin – tekstiilijätteiden kierrätys tulee pakolliseksi vuonna 2023

Rikkinäisten ja likaisten vaatteiden kierrättäminen on ongelmien siirtämistä eteenpäin. Pitää hyväksyä, että jossakin vaiheessa tekstiilienkin käyttöikä loppuu, ja silloin ne kuuluvat sekajätteisiin.

– Jos apua tarvitseville annetaan vaatteita, niidenkin pitäisi olla hyvässä kunnossa. Se, että annetaan huonokuntoisia tuotteita esimerkiksi vähävaraisille, painaa avunsaajia vielä alemmas. Yleensä ongelmia on jo tarpeeksi, lastenvaatekirpputori Hippakaupan yrittäjä Maija Kumpulainen muistuttaa.

Vaajakoskella sijaitsevassa Hippakaupassa vaihtavat omistajaa erityisesti lastenvaatteet.

– Niiden kierrätys kannattaa etenkin siksi, että lastenvaatteiden käyttöikä on niin lyhyt. Esimerkiksi välikausivaate, joka on ostettu kevääksi, ei välttämättä ole sopiva enää syksyllä. Oli asiak­kaan taloudellinen tilanne mikä tahansa, moni haluaa ostaa käytettyjä vaatteita lapsilleen.

– Välillä sen erottaminen, mikä tuote on myyntikuntoinen ja mikä ei, on hankalaa. Vaate saa näyttää käytetyltä, mutta jos vaate on kovin virttynyt tai tahrainen, ei sellaisia kukaan osta. Hyvä mittari on miettiä, ostaisiko vaatteen itse, Kumpulainen sanoo.

Kirpputoreilla vaatteita myydään itsepalveluna, mutta myös laskutusperusteisesti. Usein palveluun kuuluu, että myymättä jääneet vaatteet toimitetaan myyjän niin halutessa suoraan kierrätykseen.

Tekstiilit voi pilkkoa vaikka siivousräteiksi.

Maija Kumpulainen

– Meiltä vaatteet lähtevät seurakuntaan tai suoraan jollekin vähävaraiselle perheelle. Aiemmin vaatteita vietiin myös Venäjälle lastenkotiin. Vaatteita on myös haettavissa Cafe Agapesta torstaisin. Siitä tulee hyvä mieli, että vaatteet menevät oikeasti tarpeeseen, Kumpulainen hymyilee.

– Jos tuote ei ole myyntikelpoinen, tekstiilit voi pilkkoa vaikka siivousräteiksi. Muutenhan ne kuuluvat sekajätteisiin, koska lastenvaatteita ei voi pienen kokonsa vuoksi kierrättää lumpuiksi.

Jyväskylän Katulähetyksen uusiotuotepuolella lajitellaan ja leikataan tekstiilikuituja monenlaiseen käyttöön.

– Parhaimmat tuotteet menevät myymälään, osasta tehdään uusiotuotteita, osa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen ja loput menevät polttoon tai sekajätteisiin, kertoo Talentti-kierrätyksen työvalmentaja Virpi Tuulasjärvi.

– Jos tekstiilit eivät ole myyntikuntoisia, Kankitien lajittelu- ja leikkuupuolelle voi tuoda pieniä määriä tekstiilejä sovitusti suoraan. Siellä on jatkuva tarve etenkin akryyli- ja villatekstiileille, hän lisää.

Vanhoja, haisevia tuotteita, ei kannata uusiokäyttää.

Virpi Tuulasjärvi

Uusiotuotteiksi päätyvistä tekstiileistä poistetaan kaikki niin sanotut haitat, kuten napit, nepparit ja vetoketjut. Ne menevät myyntiin. Sen jälkeen tekstiilit menevät karstauskoneen läpi.

– Niistä tehtyjä suojanauharullia käytetään kuplamuovin korvikkeena. Teemme myös öljynimeytys- ja puutarhamattoja.

Puuvilla- ja trikookankaista leikataan suorakulmion muotoisia paloja, jotka menevät teollisuuden kunnossapidon käyttöön muun muassa pesuloihin ja autoverstaisiin.

– Tahrat pystymme leikkaamaan, mutta hajua emme saa pois. Vanhoja, haisevia tuotteita ei kannata uusiokäyttää. Samoin vanhat rikkinäiset kengät, niille ei ole jatkojalostuspaikkaa. Ne menevät lavalle ja niistä tulee kustannuksia meille.

Siistejä petivaatteita lahjoitetaan vähävaraisille ihmisille, huonompikuntoiset peitteet päätyvät eläinkoteihin.

Myös Mustankorkea ohjeistaa lajittelemaan käyttökelvottomat tekstiilit sekajätteisiin jo kotona. Käyttökuntoiset tekstiilit ohjeistetaan toimittamaan kirpputoreille tai muihin tekstiilinkeräyspisteisiin. Mustankorkean lajittelupihalla on UFF:n vaatekeräys­piste.

– Uuteen jätelakiin on kirjattu, että tekstiilijätteiden kierrätys tulee pakolliseksi vuonna 2023. Silloinkin puhutaan jätteistä eli käyttökelpoiset tuotteet kiertävät edelleen esimerkiksi UFF:lla ja SPR:llä, kertoo Mustankorkean viestintä- ja asiakkuuspäällikkö Piia Aho.

Tekstiilikierrätystä onkin jo testattu esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

– Tekstiilijätteitä tuskin tullaan keräämään niin, että kerrostalojen jätekatoksiin tulisi erikseen jäteastia. Tekstiilijätteen kohdalla puhutaan alueellisesta vastaanotosta ja keräämisestä. Asiaa lähdetään selvittämään yhteistyössä Jyväskylän seudun jätelautakunnan kanssa. Jätelautakunta päättää aikanaan suuntaviivat ja me Mustankorkeana tuotamme kuntalaisille nämä päätetyt palvelut.

Kierrätyspisteet: www.kierratys.info