Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minna Tuusalle lauluääni on omin instrumentti

Muuramelainen Minna Tuusa toteuttaa nyt laulajana unelmaansa, joka oli välillä unohduksissa perhe-elämän ja työn viedessä aikaa. Hän julkaisee marraskuun lopulla debyyttisoolo-EP:n, ja siltä on jo lohkaistu singleksi Piece Of My Heart -biisi.

EP:llä on melodista metallia. Kappaleet Minna Tuusa on itse säveltänyt ja sanoittanut.

– Musiikin tekeminen on minulle terapiaa. Puran musiikkiin erilaisia tunteitani. Tämän julkaisun tarkoitus on, että löytäisin itselleni pysyvän livekokoonpanon, jonka kanssa voi tehdä lisää musiikkia ja keikkoja.

– Levy on tavallaan käyntikortti, josta kuulee millaista musaa teen ja millainen ääni minulla on. Olen saanut ensimmäisestä singlestä hämmentävän hyvää palautetta, ja se tuntuu tosi mukavalle.

Minna Tuusa työskentelee luokan- ja musiikinopettajana Jämsässä. 1990-luvun lopulla hän opiskeli klassista laulua Kuopion konservatoriossa ja valmistui myös laulunopettajaksi.

Hän soitti viulua 6-vuotiaasta lähtien, ja viidennellä luokalla hän sai sähkökitaran.

14-vuotiaana hän aloitti laulutunnit, ja se ”soitin” tuntui hänestä omimmalta.

– Musiikki oli tärkeässä osassa jo lapsuudessani, mutta viulu ja kitara eivät tuntuneet omalta soittimelta. Kun pääsin laulutunnille, tiesin, että tämä on minun juttu.

Musiikinopettajaopinnoissa piti tehdä omia biisejä ja Minna teki niitä koulukäyttöön sekä tyttöbändille, jossa hän soitti bassoa. Vaikka hän opiskeli ensin klassista musiikkia, hän piti myös metallimusiikista.

– Musiikkimakuni on ollut aina laaja. Olin ajatellut, ­etten sovi laulamaan metallia, mutta vuonna 2017 päätin kokeilla ja menin rokkilaulutunneille. Laulaessa on toki eri tekniikka kun laulaa Sibeliusta tai metallia. Olen treenannut örinälauluakin, mutta se ei vaan sovi minun tyyliin, Tuusa sanoo nauraen.

Hän jatkaa, että hänen omassa laulussaan on ollut aina periaatteena, että äänen pitää olla luonnollista.

– Sen tietää jos treenaa tai laulaa väärällä tavalla. Se sattuu.

Musiikinopettajana Tuusa haluaa opettaa, että musiikki on iloinen asia, ja että musiikki kuuluu kaikille.

– Musiikkiin liittyy niin paljon asioita. Jos ei tee itse musiikkia, sitä voi esimerkiksi kuunnella. Musiikki on ainakin minulle tärkeimpiä asioita elämässäni. Toivon, että oppilaat saavat musiikista yhden hyvän asian elämäänsä.

Moni muistaa entisaikojen koulussa olleet laulukokeet. Minna Tuusa kertoo, hänen oppilailleen laulukoe on vapaaehtoinen.

– Laulamisessa on monia osa-alueita, joita voi oppia. En halua arvioida lapsen tai nuoren lauluääntä, sillä ääni on niin henkilökohtainen. Lauluääni iso osa identiteettiä, kun oma keho on siinä instrumenttina. Voin arvioida, laulaako oppilas puhtaasti tai rytmissä, ja rohkaisen käyttämään omaa uniikkia ääntä, Minna Tuusa sanoo.