Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Runsas ja värikäs syysnäyttely esillä Patinassa

Eläkeliiton Keski-Suomen piiri ry järjestää Galleria Patinassa jäsenistönsä tuotannosta koostuvan käsityö- ja harrastetaidenäyttelyn. Koronan karkoitus -niminen näyttely on osa Enemmän Elämään! -kampanjaa.

Idea näyttelyyn syntyi halusta koota yhteen eläkeläisten koronan aikana tekemiä taideteoksia ja käsitöitä. Galleria täyttyi eri tekniikoilla ja eri materiaaleista toteutetuista teoksista.

Piirin puheenjohtaja Jukka Hiltunen ja toiminnanjohtaja Sirpa Pitkänen iloitsevat siitä, että mukaan saatiin monipuolinen otos jäsenten taidetta ja käsitöitä. Näyttelyllä halutaan tuoda esille myös eläkeikäisten aktiivista elämäntapaa, kädentaitoja ja luovuutta.

Kun korona alkoi levitä Suomessa, tiukat rajoitukset suunnattiin etenkin ikäihmisiin, jotka ovat riskiryhmää. Monille eläkeläisille tämä tarkoitti sosiaalisten kontaktien vähentymistä ja jopa yksinäisyyttä.

– Sanoma oli, että ikäihmiset pysyköön kotonaan. Esimerkiksi eläkeläisille tärkeitä kerhoja ei uskallettu järjestää, eivätkä monet tavanneet edes lapsiaan ja lapsenlapsiaan pitkään aikaan, Hiltunen pohtii.

Näyttelyssä on kekseliäitä ja värikkäitä teoksia, joissa monissa luonto on läsnä joko materiaalien tai aihepiirien osalta. Mukaan saatiin perinteisten käsitöiden ja maalausten lisäksi esimerkiksi valtava naavapeitteinen terapialintu, lystikäs huovutettu kettu, feikkitakka, taidenukkeja, puu-uurnia ja nypläystöitä.

– Liiton jäsenten kanssa jutellessa on noussut esille se, että useita vanhoja harrastuksia ei yhtäkkiä enää voinutkaan koronan vuoksi jatkaa. Monet halusivat löytää tilalle jotain, mitä pystyi harrastamaan kotona, Pitkänen kertoo.

Käsillä tekeminen muodostui tärkeäksi pandemian poikkeuksellisena aikana, ja moni eläkeläinen löysi uuden rakkaan harrastuksen.

– Jotkut puolestaan palasivat koronan myötä vanhan, tauolla olleen taide- tai käsityöharrastuksensa pariin, Hiltunen sanoo.

Koronan karkoitus, Galleria Patina, 8.10.–3.11.2021