Teatterikone muutti viime keväänä Kulttuuritalo Villa Ranaan. Teatterikoneen taiteellinen johtaja Annu Sankilampi iloitsee, että vuonna 2003 perustettu ammattiteatteri löysi itselleen vihdoin pysyvän tilan.
– Olemme toimineet vuosia monenlaisissa vaihtuvissa tiloissa. Nyt meillä on paikka, jossa tiedämme saavamme toimia myös jatkossa. Siten myös esitystekniikkaan voi ja kannattaa panostaa, Sankilampi sanoo hymyillen.
Villa Ranan Paulaharjun salissa on kiinteä 70 hengen katsomo. Teatterikoneen ensimmäinen esitys tilassa on lokakuussa ensi-iltansa saanut Rakkaustarinoita-näytelmä, jonka Sankilampi on sekä käsikirjoittanut että ohjannut. Kyseessä on Teatterikoneen historian suurin produktio, ja lavalla nähdään 13 esiintyjää.
– Näytelmässä on Teatterikoneen ihmisten lisäksi mukana harrastajateatteri AdAstran näyttelijöitä. Lisäksi yhteistyössä on Gradian muusikkolinjan opiskelijoita. Teatterikone tekee yleensä musiikit näytelmiin itse, mutta teeman vuoksi halusimme esittää yleisölle tuttuja rakkauslauluja.
Teatterikone on useissa näytelmissään käsitellyt tabuaiheita, mutta uuden tilan ensimmäisen näytelmän aiheeksi valikoitui lähes kaikkia tavalla tai toisella koskettava rakkaus. Sankilampi halusi lähestyä teemaa monelta kantilta, ja käsikirjoituksen inspiraationa toimivat yleisöltä kerätyt todelliset rakkaustarinat.
Sankilampi vetäytyi keväällä viikoksi maalle synnyttämään käsikirjoituksen rungon. Näytelmässä rakkaustarinoiden yhdistävänä tekijänä toimii kukkakauppa.
– Ajattelin aluksi, että rakkaus on maailman helpoin aihe käsitellä, mutta olin väärässä. Käsikirjoittaessa mietin, miten moninainen tunne rakkaus on, ja miten se ilmenee arjessa ja teoissa. Rakkauteen liittyy myös kipua ja epävarmuutta, Sankilampi kuvailee.
Rakkaustarinoita on saanut lämpimän vastaanoton yleisöltä. Pitkän uran teatterin parissa tehnyt Sankilampi paljastaa edelleen jännittävänsä ennen ensi-iltoja.
– Jännittäminen ei varmaan lopu ikinä! Itselleni on jännityksen osalta helpompaa olla näytelmässä esiintyjänä, silloin saa olla lavalla ja vaikuttaa suoritukseensa. Käsikirjoittajana tai ohjaajana ei enää voi tehdä mitään, jos kokonaisuus ei ensi-illassa toimikaan, Sankilampi pohtii.