Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaisu Tapaninen luottaa valkokankaan ja tarinan voimaan

Jyväskylässä järjestetään syyslomaviikolla 17.–22.10. Laikku-lastenelokuvafestivaali. Ensimmäistä kertaa järjestettävä festivaali on mahdollisuus toteuttaa, kun Keski-Suomen elokuvakeskus sai käyttöönsä Kulttuuritalo Villa Ranasta Kino Auroran.

– Meillä on ajatuksena, että perheet tai vaikkapa isovanhemmat pääsevät lasten kanssa katsomaan lastenelokuvia. Olemme jaotelleet elokuvat eri ikäryhmille ajatuksella Laikku suosittelee. Eli meillä ei ole vain perinteistä ikärajaa, vaan olemme miettineet elokuvia ikäryhmien kehityksen mukaan, toiminnanjohtaja Kaisu Tapaninen sanoo.

Katsottavien elokuvien listalla on lapsille jo tuttuja elokuvia, kuten Naapurini Totoro ja Kissojen valtakunta, mutta myös uusia eurooppalaisia elokuvia.

Pienimpiä katsojia ilahduttavat muun muassa Mat ja Pat. Listalla on myös vuonna 1921 valmistunut Chaplinin poika.

–  Chaplinin poika kuuluu klassikkokasvatukseen, sillä haluamme tuoda klassikkoelokuvan lapsiyleisön nähtäville. Olen näyttänyt tätä elokuvaa Hurmos-koulukinokiertueella pienille lapsille, ja se herätti valtavaa hämmennystä aikuisissa. He sanoivat, etteivät lapset jaksa katsoa mustavalkoista mykkäelokuvaa. Lapsiyleisön reaktio oli ihan päinvastainen. He olivat innoissaan erilaisesta kuvakielestä ja kysyivät näkeekö näitä jossain lisää, Kaisu Tapaninen kertoo.

Mat ja Pat on hänen mukaansa kaikkien aikojen suosikki esimerkiksi Minikinoissa.

– Näiden lyhytelokuvien suosio perustuu ehkä siihen, että aikuiset tekevät kömpelöitä juttuja, joihin lapset voivat samaistua.

Elokuviin liittyy Kaisu Tapanisen mukaan tärkeä taidekasvatuksellinen tehtävä.

– Katson kauhuissani, miten lapset eivät oikein pysty keskittymään mihinkään. Taide ja kulttuuri voivat luoda alustoja, joissa joudut keskittymään. Elokuvan aikana sinulla on täysi rauha keskittyä yhteen tarinaan. Totta kai se tuntuu vieraalta, jos kaikki muu mitä sinulle tarjotaan on nopeatempoista. Siihen ei pidä kompastua ja jättää esimerkiksi menemättä elokuviin.

Festivaalilla esitetään muutamia elokuvia, joita on jo nähty myös televisiossa.

– Moni kysyy meiltä, että miten voimme esittää elokuvia, jotka ovat jo Netflixissä. Elokuva on valkokankaalla täysin eri kokemus ja elämys. On eri asia, katsotko maalauksen näyttelyssä vai kirjasta. Luotamme valkokankaan voimaan.