Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katja Aikioniemi kokee puun hitaan veistämisen meditatiivisena

Kuvataiteilija Katja Aikioniemen Maadoitus-näyttely Galleria Beckerissä koostuu veistosinstallaatioista ja animaatiosta. Näyttelytilaan tullaan sisään käsillään seisovien ihmishahmojen välistä.

Aikioniemi on monen materiaalin taitaja, joka yhdistää näyttelyn veistoksissa puuta, paperia ja paperimassaa. Paperimassa luo teoksiin kauniita yksityiskohtia ja mielenkiintoisia pintastruktuureja. Puun veistäminen käsin on hidasta, ja Aikioniemi kokee sen meditatiivisena.

– Teosten puu on haapaa. Olen joskus aiemmin rakentanut teoksia puusta, mutta en ole juurikaan veistänyt sitä. Käytin puun työstämisessä muodostunutta sahanpurua osana teosten paperimassaa, Aikioniemi kertoo.

Aikioniemi on taiteessaan kiinnostunut rakennetusta ympäristöstä, ajan kulumisesta, tasapainosta, muodonmuutoksesta ja kiertokulusta. Hän kuvaa ihmisfiguureita kehollisen kokemuksen ja toisaalta ihmisten välisen kommunikaation kautta. Aikioniemi on miettinyt myös sitä, milloin eloton veistos muuttuu liian elollista muistuttavaksi ja epämiellyttävällä tavalla tutuksi.

– Ehkä siinä on samaa kuin kuoleman kohtaamisessa. Figuurit ovat poissaolevia, mutta silti fyysisesti samassa tilassa. Se on häiritsevää, Aikioniemi luonnehtii.

Aikioniemi työskenteli useana kesänä hautausmaalla, minkä hän uskoo osaltaan vaikuttavan siihen, että hän pohtii taiteessaan usein myös kuolemaa.

– Myös luonto inspiroi minua. Olin hautausmaalla töissä keväästä syksyyn, eli luonnon kasvukauden, Aikioniemi sanoo.

Aikioniemi halusi puun oman värin ja olemuksen näkyvän teoksissa. Näyttelyn veistokset ovat kauttaaltaan vaaleita ja muistuttavat sävyiltään luita.

– Olen miettinyt puiden ja ihmisluiden yhtäläisyyksiä. Vauvan luut ovat aluksi joustavia, samoin puiden taimet ovat taipuisia. Ajan kanssa molemmat muuttuvat kestäviksi ja koviksi. Joidenkin ihmisluiden sanotaan olevan jopa vahvempia kuin betoni, Aikioniemi kuvailee.

Katja Aikioniemi: Maadoitus/Grounding. Näyttely on esillä Galleria Beckerissä, 3.–20.10.2021