Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrjö Saarinen oli rohkea värien käyttäjä

Jyväskylän taidemuseon Värinäkyjä-näyttely keskittyy taidemaalari Yrjö Saarisen (1899–1958) laajaan tuotantoon. Taidemuseon tutkija Seija Heinänen kertoo, että Saarinen tunnetaan omaperäisestä värinkäytöstään, ja hänen taiteensa herätti aikoinaan voimakkaita tunteita. Saarisen räiskyvää värinkäyttöä ja rohkeita alastonkuvia sekä arvosteltiin että arvostettiin.

Saarisen persoonaa ja henkilöhistoriaa avataan näyttelyssä digitaalisen installaation kautta. Taiteilijan kerrotaan todenneen, että pensselit käteen otettuaan hän ei muuta enää kuullut eikä nähnyt.

– Saarinen oli luonteeltaan impulsiivinen ja maalarina vimmainen, ja hän maalasi koko vartalollaan. Hän ikään kuin siirtyi toiseen todellisuuteen maalatessaan. Saarinen maalasi aina tunteiden voimalla, Heinänen kuvailee.

Tuottelias taiteilija maalasi maisemia, ihmisiä ja asetelmia. Saarinen sairastui tuberkuloosiin, mikä heikensi hänen vointiaan viimeisinä elinvuosina. Aiemmin luonnossa työskennellyt ulkoilmamaalari siirtyi maalaamaan sisälle, ja maisema-aiheet vaihtuivat kukka-asetelmiin. Heinänen kertoo Saarisen maalanneen tauluja vuoteellaan maaten vielä vähän ennen kuolemaansakin.

Saarinen syntyi Jyväskylässä Taulumäellä. Vieressä virrannut Tourujoki oli yksi hänen mieliaiheistaan, johon hän palasi aina uudelleen vielä Hyvinkäälle muutettuaankin.

– Noin puolet Saarisen Jyväskylän töistä kuvaa Palokkajärven ja Jyväsjärven välistä aluetta. Hän maalasi paljon etenkin joen yläjuoksulla, Heinänen sanoo.

Saarinen rakasti värejä ja käytti maalauksissaan epärealistisia sävyjä. Hänen teoksissaan kivet saattoivat hehkua punertavina ja ihmisten iho vihertää.

– Saarisen lempivärejä olivat muun muassa vaaleanpunainen, smaragdinvihreä ja ultramariininsininen, Heinänen listaa.

Värien havaitsemiseen liittyviä teemoja käsitellään Taidetila Ilmiön Värioppia-osuudessa, jossa näyttelykävijät pääsevät testaamaan havainnointimateriaaleja.

Värinäkyjä – Yrjö Saarinen. Jyväskylän taidemuseo 17.9.2021–9.1.2022. www.yrjosaarinen.varinakyja.fi