Mobile antaa asiakkailleen toivoa ja turvaa kriisitilanteessa

Kriisikeskus Mobile on Sinikka Vuorelan mukaan uuden edessä, minkä hän näkee mahdollisuutena uuteen toimintamalliin. Outi Elomaa

Outi Elomaa

Kun avuntarve on suurin, monille jyväskyläläisille ja lähikuntalaisille Kriisikeskus Mobile on ollut ainoa paikka, jonne on voinut ottaa yhteyttä. Mobile perustettiin 26 vuotta sitten sillä ajatuksella, että palveluja ja apua saa joka päivä kellon ympäri.

Toimintaan tulee olennainen muutos marraskuun alussa, kun palvelua ei ole enää öisin tarjolla. Vuoden alussa tulee vielä lisää muutoksia, kun Mobile on auki vain arkisin ja toimintaa rajataan entistä enemmän.

Keski-Suomen maakuntaan perustetaan ensi vuoden alusta lähtien kuntien yhteinen sosiaali- ja kriisipäivystysyksikkö, joka toimii joka päivä 24/7-yksikkönä. Se vastaa Keski-Suomen kuntien alueella keskitetysti kiireellisiin sosiaalityön tarpeisiin sekä antaa akuuttia kriisiapua äkillisiin traumaattisiin kriisitilanteisiin.

Sinikka Vuorela työskenteli Mobilessa 20 vuotta kriisi- ja perheväkivaltatyöntekijänä ennen kuin jäi 1,5 vuotta sitten työkyvyttömyyseläkkeelle. Vuoden alusta lähtien hän on ollut Mobilen hallituksessa.

– Tein kriisityötä, ja suurimman osan työstä väkivaltaa kokeneiden kanssa. Omasta työstäni ajattelen, että se on ollut monenkin ihmisen kohdalla hyvinkin merkityksellistä. Olin tukena selviytymisessä ja uuden rakentamisessa. Koen olleeni myös turva. Kriisitilanteessa elämä muuttuu ja turvallisuus rikkoutuu. Työntekijänä edustamme sitä, mikä on vielä ehjää, ja tuomme toivoa siitä, että selviytyy. Uhri joutuu käymään hyvin monenlaisia asioita läpi, mutta ihmiselle tulee tunne apua saadessaan, että hän selviää, Vuorela sanoo.

Hän jatkaa, että Mobilen työ muuttuu maailman muuttuessa. Niin tekee myös väkivalta.

– Korona-aika on tuonut uudet väkivallan muodot, kun ihmiset ovat olleet eristettynä ja paljon kotona. Se on ehkä mahdollistanut sen, ettei apua saa.

Sunnuntaina 10.10. vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Sinikka Vuorela on tyytyväinen siitä, että mielenterveysongelmista uskalletaan puhua yhä enemmän.

– Nykyään voidaan esimerkiksi sanoa, että on uupunut ja vieläpä siinä vaiheessa, että voi hakea apua oireisiin. Kun kysytään, ihmiset kertovat rohkeasti esimerkiksi itsetuhoisista ajatuksistaan. Kaikista tärkeintä on, että siitäkin asiasta pitää uskaltaa kysyä. Korona-ajan jälkeen ei palata vanhaan normaaliin. Ajattelen varsinkin nuoria ja vaikkapa opiskelijoita, jotka ovat eläneet paljon eristyksissä. Nuorena luodaan tärkeitä ja jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita. Kun on oltu pitkään eristyksissä, joidenkin kohdalla saattaa olla vaikeampaa löytää nyt ystäviä.

Vuorela jatkaa, että Mieli ry:n tekemän tutkimuksen mukaan korona lisäsi nuorten ahdistusta.

– On lapsia ja nuoria, joista ei tiedetä, mitä heille on tapahtunut, kun he eivät ole olleet koulussa. Itsetuhoisuus on lisääntynyt nuorilla koronan aikaan, ja Mobilekin on mukana Apua ajoissa -hankkeessa, jossa pyritään vaikuttamaan itsetuhoisuuden ehkäisyyn.

Maailman mielenterveyspäivää vietetään jälleen 10.10. ja tämän vuoden teemana on yhdenvertaisuus.

Kymppikymppi kampanja-aika on 4.–10.10., jonka aikana nuorten parissa toimiva ja nuoria kohtaavia aikuisia kannustetaan nuorten yhdenvertaiseen kohtaamiseen.

Meteli-verkosto on luonut perjantaille 8.10. tapahtuman Kävelykadun Kompassille kello 14–16.

Perjantain tapahtumassa esittävät livemusiikkia Teddy No Heavy, Meri Maaria Valtonen ja trubaduuri MJ Kangasniemi. Paikalle tulevat myös Motoristit koulukiusaamista vastaan ry MKKV sekä Sons of Abraham.

Henkilökohtaista

Oletko kokki vai leipuri?

Enemmän kokki. Teen hyvin paljon ruokaa ja aika vähän leivon. Tykkään syödä terveellisesti ja kasvispainotteisesti. Katselen suuntaviivoja resepteistä ja teen niistä omia sovelluksia.

Mistä olet huolissasi?

Tällä hetkellä suurin huoli on kuntalaisista ja ihmisten hyvinvoinnista. Toivon, että olemassa olevat palvelut ovat riittäviä ja oikea-aikaisia. Kukaan ei saisi jäädä ilman apua. Esimerkiksi Kriisikeskus Mobilen toiminnan supistaminen on iso huolenaihe kuntalaisille. Kun alettiin suunnitella uudistusta, saimme paljon asiakaspalautetta jopa 26 vuoden takaa. Se, että he ovat saaneet aikanaan apua, on merkityksellistä näille asiakkaille edelleen.

Osaatko neuloa kantapään, entä lapaseen peukalon?

Osaan molemmat. Olin aikoinaan kova kutomaan, tein villatakkeja ja villapaitoja. Nykyään harrastus rajoittuu sukkien tekemiseen.

Kuinka paljon olet somessa?

Nyt kun on aikaa päivisin, olen sosiaalisessa mediassa useamman kerran päivässä. Eniten käytän Instagramia ja Facebookia. Tykkään laittaa kuvia luonnosta molempiin.

Joko uskaltaudut ihmisten ilmoille?

Uskallan jo lähteä. Olen käynyt esimerkiksi kahviloissa ja jopa tanssimassa. Olin kaksi viikkoa sitten ruskaretkellä Saariselällä. On vapauttava tunne, kun saa kulkea lähes normaalisti ja kuitenkin turvallisesti. Ihanaa, kun voi tavata ihmisiä ja olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Kommentoi