Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mobile antaa asiakkailleen toivoa ja turvaa kriisitilanteessa

Kun avuntarve on suurin, monille jyväskyläläisille ja lähikuntalaisille Kriisikeskus Mobile on ollut ainoa paikka, jonne on voinut ottaa yhteyttä. Mobile perustettiin 26 vuotta sitten sillä ajatuksella, että palveluja ja apua saa joka päivä kellon ympäri.

Toimintaan tulee olennainen muutos marraskuun alussa, kun palvelua ei ole enää öisin tarjolla. Vuoden alussa tulee vielä lisää muutoksia, kun Mobile on auki vain arkisin ja toimintaa rajataan entistä enemmän.

Keski-Suomen maakuntaan perustetaan ensi vuoden alusta lähtien kuntien yhteinen sosiaali- ja kriisipäivystysyksikkö, joka toimii joka päivä 24/7-yksikkönä. Se vastaa Keski-Suomen kuntien alueella keskitetysti kiireellisiin sosiaalityön tarpeisiin sekä antaa akuuttia kriisiapua äkillisiin traumaattisiin kriisitilanteisiin.

Sinikka Vuorela työskenteli Mobilessa 20 vuotta kriisi- ja perheväkivaltatyöntekijänä ennen kuin jäi 1,5 vuotta sitten työkyvyttömyyseläkkeelle. Vuoden alusta lähtien hän on ollut Mobilen hallituksessa.

– Tein kriisityötä, ja suurimman osan työstä väkivaltaa kokeneiden kanssa. Omasta työstäni ajattelen, että se on ollut monenkin ihmisen kohdalla hyvinkin merkityksellistä. Olin tukena selviytymisessä ja uuden rakentamisessa. Koen olleeni myös turva. Kriisitilanteessa elämä muuttuu ja turvallisuus rikkoutuu. Työntekijänä edustamme sitä, mikä on vielä ehjää, ja tuomme toivoa siitä, että selviytyy. Uhri joutuu käymään hyvin monenlaisia asioita läpi, mutta ihmiselle tulee tunne apua saadessaan, että hän selviää, Vuorela sanoo.

Hän jatkaa, että Mobilen työ muuttuu maailman muuttuessa. Niin tekee myös väkivalta.

– Korona-aika on tuonut uudet väkivallan muodot, kun ihmiset ovat olleet eristettynä ja paljon kotona. Se on ehkä mahdollistanut sen, ettei apua saa.

Sunnuntaina 10.10. vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Sinikka Vuorela on tyytyväinen siitä, että mielenterveysongelmista uskalletaan puhua yhä enemmän.

– Nykyään voidaan esimerkiksi sanoa, että on uupunut ja vieläpä siinä vaiheessa, että voi hakea apua oireisiin. Kun kysytään, ihmiset kertovat rohkeasti esimerkiksi itsetuhoisista ajatuksistaan. Kaikista tärkeintä on, että siitäkin asiasta pitää uskaltaa kysyä. Korona-ajan jälkeen ei palata vanhaan normaaliin. Ajattelen varsinkin nuoria ja vaikkapa opiskelijoita, jotka ovat eläneet paljon eristyksissä. Nuorena luodaan tärkeitä ja jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita. Kun on oltu pitkään eristyksissä, joidenkin kohdalla saattaa olla vaikeampaa löytää nyt ystäviä.

Vuorela jatkaa, että Mieli ry:n tekemän tutkimuksen mukaan korona lisäsi nuorten ahdistusta.

– On lapsia ja nuoria, joista ei tiedetä, mitä heille on tapahtunut, kun he eivät ole olleet koulussa. Itsetuhoisuus on lisääntynyt nuorilla koronan aikaan, ja Mobilekin on mukana Apua ajoissa -hankkeessa, jossa pyritään vaikuttamaan itsetuhoisuuden ehkäisyyn.

Maailman mielenterveyspäivää vietetään jälleen 10.10. ja tämän vuoden teemana on yhdenvertaisuus.

Kymppikymppi kampanja-aika on 4.–10.10., jonka aikana nuorten parissa toimiva ja nuoria kohtaavia aikuisia kannustetaan nuorten yhdenvertaiseen kohtaamiseen.

Meteli-verkosto on luonut perjantaille 8.10. tapahtuman Kävelykadun Kompassille kello 14–16.

Perjantain tapahtumassa esittävät livemusiikkia Teddy No Heavy, Meri Maaria Valtonen ja trubaduuri MJ Kangasniemi. Paikalle tulevat myös Motoristit koulukiusaamista vastaan ry MKKV sekä Sons of Abraham.