Rouheentunut Oliver julkaisi uuden albumin ja suuntaa livekeikoille

Oliverin keulahahmo Jari Väyliö istahtaa kahvilan nojatuolille ja hörppää mukinsa reunalta kofeiinitonta kahvia.

– Aikamoinen puristus takana. Vaikka olisi viisi vuotta aikaa tehdä levy, viimeiset kolme viikkoa ennen julkaisua ovat usein aika turboahdettuja. Nyt kohina alkaa vähentyä ja pääsemme keskittymään olennaiseen; keikkoihin. Live on meille tärkeä juttu, siellä korjataan sitä satoa, mitä studiossa on kylvetty, Väyliö kertoo.

Oliver-yhtye julkaisi Yhtä kuin elämä -albumin ja lähtee levynjulkaisukiertueelle. Uudella levyllä on sävellyksiä yhtyeen kaikilta jäseniltä ja musiikillisesti Oliver on ottanut askeleen rockimpaan suuntaan.

– Se on ollut iso juttu meille, soundi on raikastunut ja monipuolistunut. Ilmaisu on rouheentunut edelliseen levyyn verrattuna.

Sanoituksissa näkyy Väyliön oma elämä. Se on muusikolle erittäin tärkeää.

– Omia kipupisteitä ja ilon aiheita. Musiikin tekeminen on läpikäynnin portti, jossa pystyy selittämään myös itselleen asioita.

Ei se taida riittää -kappaleen teema liittyy tyytymättömyyteen. Se on asia, josta Väyliölle tullaan puhumaan myös keikkojen yhteydessä. Kun mikään elämässä ei meinaa tuntua miltään.

– Toistetaan samaa pyörää päivästä toiseen, mutta ei löydetä sytyttäviä kiinnekohtia. Kappale pureutuu siihen asiaan ja avaa ahdistusta, joka siihen liittyy. Vaikka ympärillä kaikki on mahtavasti ulkoisesti, niihin hintalappuihin ei sisällykään onnen tunne. Onni tulee ihmisistä.

Pitäisi enemmän on sävelletty Valamon luostarissa, jonka taiteilijaresidenssissä Väyliö on käynyt rauhoittumassa jo vuosia.

– Kappale kertoo siitä, että nykyään ei mennä yllättäen esimerkiksi kylään, heittäytymiskyky on tosi matala. Se johtuu läsnäolon vaikeudesta, emme ole läsnä tilanteissa. Huomion vievät puhelimet, podcastit tai joku muu. Biisi on muistutus siitä, että pitäisi olla enemmän läsnä ja jykevää maata myös silloin, kun toisen omat jalat meinaavat pettää.

– Se on myös itselleni muistutus ja opetus siitä, että muistaa olla läsnä.

Samalla tavalla keikat ja livetapaamiset ovat tärkeitä.

– Mikään ei korvaa liveä, se on ihan selvä asia. Livessä meidät pakotetaan olemaan läsnä hetkessä. Livekokemuksen hienous on siinä, että siinä hetkessä ei ole huolta ja murhetta. Yleisön kanssa vuorovaikutus on läsnäoloa parhaimmillaan.

Oliver keikkailee Popparissa 9.10. ja Tanssisali Lutakossa 11.12.

Vielä lisäksi

Milloin itse kävit viimeksi keikalla?

Kesällä, kävin katsomassa Kake Randelinin keikan MyPub goes Kasino -festivaaleilla. Meillä oli oma keikka samana iltana.

Podetko kaukokaipuuta, mihin?

Mallorcalle, vietin siellä puolisoni kanssa erittäin mukavan loman vuoden 2019 syksyllä. Haluaisin sinne uudestaan, se oli lämmin ja kiva paikka. Valamon luostariin on jatkuva kaipuu, etenkin silloin, kun on kiireistä.

Luetko?

Kuuntelen äänikirjoja ja podcasteja. Kaikki kirjallisuus, joka liittyy toiseen maailmansotaan, on kestosuosikkini.

Kiinnostaako uusi James Bond -elokuva?

Todellakin kiinnostaa, olen katsonut kaikki uusimmat Bondit leffateatterissa. Daniel Craig on ollut todella hyvä Bond. Tarinan lisäksi minua kiinnostavat elokuvien ylivoimapeli ja inspiroiva musiikki. Suosikkini Bond-kappaleista on Chris Cornellin You Know My Name.