Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neli’s Marketista voi lähteä makumatkoille ympäri maailmaa

Muutama viikko sitten Ahjokadulle avatun Neli’s Marketin hyllyiltä ei väriä puutu. Erilaiset mausteet, kastikkeet, säilykkeet ja muut herkut ovat löytäneet kaupan hyllyille eri puolilta maailmaa.

– Olemme pieni kansainvälinen perhe, joka rakastaa erilaisia ruokia. Siitä lähti ajatus kansainväliseen kauppaan. Halusimme tarjolle paljon herkkuja ympäri maailmaa, Terhi Hammami kertoo.

Ajatus omasta kaupasta oli kypsynyt jo pitkään, mutta tositoimiin pariskunta ryhtyi alkuvuonna. Nyt kansainvälisen kaupan valikoimasta löytyy noin 540 tuotetta, ja se on vasta puolet tavoitteesta. Ranskasta, Meksikosta, Virosta, Italiasta. Espanjasta, Kreikasta, Tunisiasta ja Lähi-idän maista. Osa tuotteista maahantuodaan itse, osa tulee yhteistyöyrityksien kautta. Pohjatyötä on tehty.

– Se vähän helpotti, että kaksi veljeäni asuu Ranskassa. Tiesin, mitä tuotteita sieltä kannattaa maahantuoda. Ranskasta, Ruotsista ja Hollannista on vielä tulossa lisää tuotteita tällä viikolla, Maher Hammami kertoo.

Neli’s Market näyttää ulos saakka hyvin toteutetulta kaupalta. Terhi Hammami onkin ammattilainen, sillä hän on tehnyt koko työuransa kaupan alalla. Hän on edelleenkin myös Keljon Citymarketissa töissä. Myös Maherin kädenjälki näkyy: esimerkiksi kaupan hyllyt on valmistettu tehtaalla, jossa Maher työskentelee. Maher tekee töitä sekä tehtaalla että portsarina. Pariskunta on siis varsin yrittäjähenkinen. Uutta kauppaakin pyöritetään tässä vaiheessa pääosin perheen omin voimin.

– Vapaa-aikaa... Noh, sitä ei oikeastaan ole, Maher naurahtaa.

Yksi työläimpiä vaiheita uuden kaupan perustamisessa oli tuoteselosteiden suomentaminen. Lisäksi työtä teetti kaupan sisustaminen, jossa käytettiin hyödyksi yli 7 000 puista askartelutikkua.

– Se idea lähti kotoa, jossa koristelin kuormalavan pintaa puutikuilla. Katsoin kaupan seiniä ja mietin, mitäpä jos tännekin. Sitten pintoja liimailtiinkin vähän enemmän, Terhi Hammami kertoo.

Kansainvälinen ruokakauppa on vielä alkutaipaleellaan, joten varsinaisia hittituotteita on vaikea listata. Kiinnostusta ovat kuitenkin herättäneet esimerkiksi italialaiset artesaanipastat, joiden saaminen Jyväskylästä on ollut aiemmin haastavaa.

– Ne on valmistettu perinteisellä italialaisella pronssimuotilla. Sen jälkeen pastat kuivatetaan alhaisessa lämpötilassa, siitä tulee erilainen purutuntuma, Terhi Hammami kuvailee.

Myös kaakao-, hasselpähkinä- ja sitruunapasta ovat pastoja, joita ei jokaisen kaupan hyllyltä löydy. Neli’s Marketin valikoimassa on myös ranskalaisia, italialaisia ja espanjalaisia oliiviöljyjä. Kaunis öljypullo voi olla vaikka tuliainen illanistujaisiin viinipullon sijaan.

– Kun pullo on kaunis, sitä pitää mielellään esillä keittiössä.

Jauhoissakin voi hivenen hifistellä. Italialainen luomujauho, joka on jauhettu luonnonkivin, on erityisen hyvä leipien, kuten bruschettojen leivontaan.

– Toinen jauhoistamme sopii erityisen hyvin pizzoille.