Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi valvoo Jyväskylän MM-ralleja ­– pimeässä liikennejärjestelyt vaativat erityistä huolellisuutta

Jyväskylän MM-rallit näkyvät Jyväskylässä loppuviikon ajan. Myös Sisä-Suomen poliisilaitos on varautunut vilkkaaseen viikonloppuun.

– Kaikkien yleisötapahtumien turvallisuudesta vastaa ensisijaisesti tapahtuman järjestäjä. Poliisi huolehtii yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta, mikä tietenkin edellyttää tavallista viikonloppua enemmän resursointia ja valmistautumista, kun kaupunkiin saapuu runsaasti ihmisiä ja tiestöllä toteutetaan poikkeusjärjestelyjä.

– Silti poliisi toimii lähtökohtaisesti normaaleissa poliisitehtävissä, kuten suorittaa hälytystehtäviä, tutkii rikoksia ja valvoo liikennettä, kertoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen komisario Mikko Porvali.

Rallien tämänvuotinen pimeä vuoden- ja vuorokaudenaika vaikuttaa järjestelyihin monin tavoin. Porvalin mukaan ennen kaikkea sillä on vaikutuksia liikenne- ja yleisöturvallisuuteen.

– Kaupungin keskustassa ja vilkkaasti liikennöidyillä alueilla tapahtuvat erikoiskokeet ja siirtymät täytyy järjestää pimeän aikaan erityisen huolellisesti. Nähtäväksi jää, millaiset liikenneruuhkat tapahtuman ympärille tänä vuonna syntyy. Osa poliisin pääsystä ripeästi tehtävilleen on normaalivuosina perustunut moottoripyörien käyttöön ruuhkaisimmilla tieosuuksilla. Tänä vuonna poliisin mahdollisuus moottoripyörien käyttöön on riippuvainen syksyisestä säästä, Porvali sanoo.

Rallin maalialue ja palkintojenjako eivät tänä vuonna ole Jyväskylän keskustassa, vaan Ruuhimäellä, mikä osaltaan vähentää yleisöpainetta Lutakon alueella.

­– Yleisön kannalta Lutakon alueen rooli on aiempaa vähäisempi, sillä Service Parkiin ei järjestäjän mukaan oteta yleisöä, Porvali toteaa.

Toisaalta tänä vuonna katukuvassa näkyy vahvasti myös Valon kaupunki -tapahtuma, joka on kerännyt viime vuosina runsaasti yleisöä. Porvalin mukaan ralliviikonlopun suurista yleisömääristä merkittävä osa ei tule niinkään seuraamaan autourheilua, vaan juhlimaan.

– Jos tästä näkökulmasta katsotaan, esimerkiksi huonoon kuntoon joutunut juhlija saattaa pärjätä taivasalla pidempään keskikesällä kuin lokakuun alkupäivinä.

Sisä-Suomen poliisilaitokselle ei ole tehty ennakkoilmoituksia mielenilmauksista ralliviikonloppuna.

– Mieleen ei muistu sellaisia vuosia, joina mitään mielenilmauksia ei olisi ollut. Siten pidämme todennäköisenä, että erilaisia mielenilmauksia nähdään myös tänä vuonna. Näkökulmamme on, että poliisi on olemassa turvatakseen perusoikeuksien toteutumisen. Tämä sisältää myös mielipiteenvapauden, mielipiteen ilmaisemisen ja näiden turvaamisen, Porvali sanoo.

Suomen MM-ralli vaikuttaa liikenteeseen ja liikennejärjestelyihin. Suurimmat liikenteelliset vaikutukset kohdistuvat keskustan, Mäki-Matin, Harjun ja Lutakon alueille. Harjun viheralue ja Ihantolantie suljettiin jo maanantaina, ja ne ovat suljettuina 4. lokakuuta saakka. Muutoksia tulee myös Vapaudenkadun ja Gummeruksenkadun liikenteeseen. Harjun erikoiskokeiden takia myös useat muut Harjun läheiset kadut ovat suljettuina perjantaista sunnuntaihin.

Kilpailun huoltoalue sijaitsee Lutakonaukion ja Paviljongin alueella, joten alue on suljettuna torstaihin 7. lokakuuta saakka. Uno Savolan katu ja Satamakadun pysäköintialue ovat suljettuja liikenteeltä 4. lokakuuta saakka. Kulkeminen Rantaraitilla on mahdollista koko tapahtuman ajan.

Autoilevan yleisön kannattaa huomioida, että Jyväskylän keskustassa ja monilla asuinalueilla on voimassa aluepysäköintikielto. Pysäköintikieltoalueella voi pysäköidä vain sinipohjaisella P-merkillä merkityillä pysäköintipaikoilla. Myös maastoliikennelain mukainen taajamien puisto-, viher- ja metsäalueita sekä joutomaita koskeva maastopysäköintikielto kannattaa muistaa.

Tietoa pysäköintipaikoista ja suljettavien katuosuuksien pysäköintikielloista löydät Jyväskylän kaupungin nettisivuilta. Rallit näkyvät muutoksina myös joukkoliikenteessä.

MM-ralleihin liittyvää lisätietoaonJyväskylän kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.jyvaskyla.fi