Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjailija Pasi Lönn luuli tietävänsä ralleista paljonkin, mutta kirjaa kirjoittaessaan huomasi, ettei tiedäkään

Jyväskyläläinen kirjailija Pasi Lönn on ollut kiinnostunut ralliautoilusta lapsesta lähtien. Ensimmäiset kontaktit ralliurheiluun hän sai käydessään katsomassa isänsä kanssa Jyväskylän Suurajoja.

– Kävimme pimeälläkin katsomassa rallia. Ne ovat jääneet mieleen, kun odotettiin, että valokeilat tulevat pimeästä ja sitten auto meni lujaa ohi. Ralliautoilussa ei ole mitään järkeä, mutta toisaalta siinä on paljonkin järkeä. Samalla tavalla olen vienyt omia lapsiani katsomaan rallikisoja, ja poikani on edelleen innokas rallien seuraaja, Pasi Lönn kertoo.

Tammi julkaisi tänä kesänä Lönnin kirjoittaman ja Pirita Tolvasen kirjoittaman lastenkirjan Rallitalli.

Tätä ennen Lönn on kirjoittanut nuorille lukijoille kirjat poliisiasemasta ja paloasemasta.

– Minulla on kirjan tekemisen lähtökohtana oma kiinnostus ja rallit on yksi niistä. Rallitalli ei ole rallifanikirja, vaan tietokirjamainen teos siitä, mitä kaikkea ralleihin liittyy. Luulin tietäväni ralleista paljonkin, mutta kun aloin tekemään kirjaa, selvisi, etten tiedäkään, Lönn sanoo nauraen.

Lönn ja Tolvanen pääsivät kesällä 2020 vierailemaan päiväksi Toyota Gazoo Racing -tiimin luokse Tallinnaan.

– Se oli todella tärkeä ja valaiseva kokemus. Siellä näimme esimerkiksi miten siistit ja hygieeniset rallitallin tilat ovat. Kaikki oli hyvin organisoitua ja ison maailman touhua.

Tänä vuonna Pasi Lönn pyhittää tulevan perjantain rallille ja viikonlopun hän on Turun kirjamessuilla Rallitallin tiimoilta. Seuraavakin lastenkirja on hänellä jo tekeillä ja sen nimeksi tulee Rakennustyömaa. Kirja kertoo 10-kerroksisen talon rakentamisen montusta muuttoon. Kuvituksen tekee kirjaan Jussi Kaakinen.

Pirita Tolvanen piti Rallitallin kuvittamista ja rallien maailmaan tutustumista erittäin mielenkiintoisena.

– Visuaalisesti pinnalta katsoen rallimaailma on täynnä väriä, mainoksia ja logoja, jotka ovat tietenkin ammatilleni läheisiä. Teknisten asioiden kuvaamisessa niiden ymmärtäminen ja hahmottaminen on tärkeämpää kuin se, että piirtää yhden asian yhdestä kulmasta oikein, Tolvanen sanoo.

– Minua viehätti myös päästä kuvittamaan paikkoja, joissa rallia ajetaan, esimerkiksi metsän siimeksessä ja mutkaisilla hiekkateillä, hän jatkaa.

Tolvanen kuvitti kirjan digitaalisesti. Se on ollut hänen päätekniikkansa vuosien ajan.