Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maalaus- ja valokuvataide vuoropuhelevat Galleria Ratamon näyttelyssä

Galleria Ratamon Ohut tila -näyttely koostuu taidemaalari Mikko Sakalan ja valokuvaaja Manja Riihelän yhteistyönä syntyneestä taiteesta. Näyttelyn teokset ovat Riihelän ottamia valokuvia Sakalan maalauksista. Sakala on maalannut taustan lisäksi konkreettisesti ihmisiä, heidän ihoaan, hiuksiaan ja vaatteitaan.

Väripinnat jatkuvat kuvattavien kasvoilta ja vartaloilta saumattoman näköisesti taustaan. Teosten väreillä on Sakalalle suuri merkitys, sillä hän kokee sävyjen välittävän tunnetiloja. Kuvien ihmiset ovat sulkeneet silmänsä, ja vaikuttavat keskittyvän täysin omiin ajatuksiinsa, välittämättä siitä mitä ympärillä tapahtuu.

– Ihmiset ovat kuvissa kuin unessa. He ovat yksin ja hiljaa, jokainen omissa sisäisissä maailmoissaan, Sakala kuvailee.

Sakala on kiinnostunut vuoropuhelusta perinteisen maalaustaiteen ja valokuvan välillä. Yllättävä maalaustaiteen käyttö yhdistettynä valokuvaan luo kuviin ristiriitoja ja illuusioita pinnan, muodon ja tilan havainnon välillä. Maalin olemus ja valumat toistuvat valokuvissa yksityiskohtaisen tarkasti. Osa näyttelyn teoksista on hyvinkin maalauksellisia, jotkut valokuvamaisempia.

Maalaustapahtuma on eräänlaista performanssia kuvassa esiintyvän henkilön, Sakalan ja Riihelän välillä. Sakala suunnittelee teoksen yksityiskohtia myöten huolellisesti. Joskus tilanne tallentuu valokuvaksi juuri sellaisena kuin Sakala sen etukäteen visualisoi, mutta yllätyksiäkin tulee vastaan. Maalaus itsessään on väliaikainen ja katoava, ja lopullinen teos on Riihelän ottama valokuva. Riihelä luo kuviin unenomaista tunnelmaa valaisemalla mallit tasaisella hajavalolla.

– Kuvauspäivät ovat pitkiä, ja kuvia maalaustilanteesta otetaan jopa pari sataa. Näen kameran kautta yksityiskohdat ja ihmisten eleet ja ilmeet tarkasti, joten ohjaan kuvattavia esimerkiksi nostamaan vähän leukaa tai kääntämään nenää sentin vasemmalle. Välillä olemme siirtäneet yksittäisiä hiuksiakin, Riihelä hymyilee.

Mikko Sakala ja Manja Riihelä: Ohut tila, Galleria Ratamo, 16.9.–10.10.