Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jonas Hakaniemen mielestä Jyväskylää on valaistu onnistuneesti

Jyväskyläläinen muotoilija Jonas Hakaniemi on ollut eri vuosina Valon kaupunki -tapahtumassa monessa roolissa. Tänä vuonna hänen teoksensa saa loppusilauksen Kankaalla piipun juurella, ja lisäksi hän esittäytyy taiteilijana Taidemuseo Holvissa.

– Kaupungissa alkaa näkyä pitkäjänteinen työ valon kaupunkina. Lähestyy kaupunkia mistä suunnasta tahansa, sillat, Harju ja Matti Nykäsen hyppyrimäki näkyvät kauaksi. Lisäksi esimerkiksi kirkkoja ja muita rakennuksia on valaistu hienosti. Kaupunginjohtaja Timo Koivistokin on todennut, että valo ja valaistus ovat osa kaupungin strategiaa. Valo liittyy myös turvallisuuteen ja kiinteistön arvoon, Jonas Hakaniemi sanoo.

Hän jatkaa, että Jyväskylässä on monia julkisia rakennuksia valaistu, ja ne ovat hänen mielestään melkein parasta taidetta.

– Uudisrakennuksissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota valaistukseen. On myös vanhoja rakennuksia, joista ammattilaiset saavat loihdittua valaistuksella uusia asioita esiin.

Hakaniemi sanoo, että hänen suhteensa valoon on melko käytännönläheinen.

– Epäsuora valo on suosikkini. Perusajatus on, että jos ei kiinnitä valoon ja valaistukseen huomiota, silloin se on onnistunut. Jos valo paistaa silmiin tai se on häiriötekijä, silloin siihen kiinnittää huomiota. Valaistus on kokonaisuus ja se on tärkeä, sillä Suomessa ollaan puolet ajassa pimeässä. Toisaalta talvi on pimeää vain silloin, jos ei ole lunta. Kevät on parasta aikaa, kun alkaa taas tulla valoa. Syksyn hämärässä ja pimeässä on oma tunnelmansa, josta olen alkanut nauttia.

Luonnon valosta Hakaniemi toteaa, että jos tila on suunniteltu hyvin, valo on miellyttävää. Silloin huomaa, onko valo otettu huomioon rakennuksen suunnittelussa.

Kankaalle pystytettyyn valokatokseen syntyi idea jo vuonna 2016. Se pystytettiin kaksi vuotta sitten, ja tänä kesänä katos saatiin kokonaan valmiiksi. Siinä on viherkatto ja valaistuksen lisäksi siihen on asennettu liiketunniste, joka sytyttää vihreän valon sisäkattoon.

– Idea pyöreästä katoksesta syntyi siitä, kun piipputorikin on pyöreä. Vaikka rakenne on yksinkertainen, rakennesuunnittelija teki katokseen esimerkiksi lujuuslaskelmat, sillä katto on terästä. Katoksen alla on penkki, johon pääsee istumaan. Teknisiä ratkaisuja siinä on yllättävän paljon, sillä katolta pitää saada vedet pois ja valaistukseen sähkö. Valosuunnittelija Elisa Hillgen toi mukanaan teknisiä ratkaisuja.

Jonas Hakaniemi suunnittelee muun muassa huonekaluja sekä valaisimia. Osan valaisimista hän on suunnitellut itselleen, ja osa on tilaustöitä eli ne hän on suunnitellut tiettyyn tilaan. Joskus on suunnittelun pohjana ollut tietty materiaali. Viimeisin laajempi Sukarwood Oy:lle suunniteltu valaisinmallisto tehtiin sellusta ja vanerista.

– Suunnittelemissani valaisimissa on mukana yllätyksellisyyttä ja jokin punainen lanka. Valaisimeni ovat pelkistettyjä ja niissä on jokin mielenkiintoinen yksityiskohta. Led-tekniikka on kehittynyt pitkälle, ja sen avulla saa tekniikkaa pienempään tilaan ja valaisin ei kuumene. Valo tuo valaisimen muodot esille, on valo sitten suoraa tai epäsuoraa.

Taidemuseon aulassa on esillä torstaista 23.9. alkaen Jonas Hakaniemen Mental charge -teos, jossa yhdistyvät valo, väri ja musiikki. Musiikin teokseen on tehnyt Joni Vanhanen. Tauluun voi säätää oman voimavärinsä miljoonista väreistä, ja laittaa kuulokkeet korville. Taideteos nautitaan istuen ja rauhoittuen.

Valon kaupunki -tapahtumaa vietetään 23.9.–2.10.