Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilona-taloissa voi asua yhteisöllisesti – Jaso etsii tonttia uudelle talolle

Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jaso tarjoaa Jyväskylän seudulla asumisoikeusasuntoja yli 55-vuotiaille. Esteettömät, yhteisöllisen elinympäristön mahdollistavat Ilona-talot kiinnostavat monia. Toiminnanjohtaja Anna Maunulan mukaan yhdistyksen asuntoihin jonottaa tällä hetkellä 370 henkilöä.

Jason kuudesta Ilona-talosta viisi sijaitsee Jyväskylässä, yksi Laukaassa. Maunulan mukaan yhdistys etsii parhaillaan tonttia uudelle talolle. Haussa on hyvien peruspalvelujen läheisyydessä sijaitseva rakennuspaikka.

Uusin Jason senioritaloista on Jyväskylän Kankaan Ilona -talo. Ensimmäiset asukkaat pääsivät muuttamaan Kankaan Ilonaan maaliskuussa 2021. Upouuteen rakennukseen muutti myös Maritta Jylhälehto miehensä kanssa.

Eläkeiän lähestyminen ja ikääntyminen oli saanut pariskunnan pohtimaan uuden elämänvaiheen asumisjärjestelyjä.

– Mietimme, että mikä meille olisi hyvä asumisen ja elämisen paikka, mistä löytyisi riittävästi sosiaalista verkostoa ja tukiverkostoa.

Pariskunta päätti hakea asumisoikeutta Kankaan Ilona-taloon. Muuton ajankohta tuntui oikealta.

– Tässä yhdistyvät sekä yhteisöllinen ympäristö että meitä kiehtova Kankaan asuinalue. Meitä viehätti myös se, että täällä asuu monen ikäisiä ihmisiä.

– Halusimme päästä riittävän varhaisessa vaiheessa kotiutumaan paikkaan ja tutustumaan ihmisiin. Toivomme, että tätä kautta löytyy se sosiaalinen verkosto jo ennen kuin se tulee välttämättömäksi löytää. Ennen eläkkeelle jäämistä, sairastumista tai puolison kuolemaa – ennen kriisitilannetta, sanoo Maritta Jylhälehto.

Koronarajoitukset ovat toistaiseksi hankaloittaneet yhteisöllisyyden toteutumista Kankaan Ilonassa. Jo nyt käsityökerho, yhteiset kahvihetket sekä viikoittainen lenkkeilyporukka antavat kuitenkin osviittaa yhteisöllisyyden mahdollisuuksista.

Asukkaat ideoivat ja toteuttavat yhteisiä toimintoja itse. Tarvittaessa avuksi tulevat Ilona-taloissa työskentelevät toiminnanohjaajat, jotka auttavat asukkaita myös henkilökohtaisten asioiden hoitamisessa.