Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ryan Spindellin groteski kauhuantologia yllättää positiivisesti

Suoratoisto

The Mortuary Collection

O: Ryan Spindell. 108 min. 2019. Elisa Viihde.

***

Kauhuantologiat tuntuvat usein yhtenäisen kokonaisuuden sijaan joukolta lyhytelokuvia, jotka on liimattu kokoon väkinäisen kehystarinan tai löyhän teeman avulla.

Ilahduttavia poikkeuksia edustavat viime vuosilta Ghost Stories (2017) ja The Mortyary Collection.

Jälkimmäinen sijoittuu kartanomaiseen hautaustoimistoon, jossa kohtuullisen kuolleelta itsekin vaikuttava Montgomery Dark ( Clancy Brown) säilöö kalmoja ja kertoo näiden kuolontarinoita Samille ( Caitlin Custer).

Vaikka kehyskertomus on tavallista parempi ja se sidotaan lopulta myös osaksi tarinoita, toimii jokainen osio myös itsenäisenä kokonaisuutena. Niistä ensimmäinen on lyhykäisyydessään kuin traileri muulle elokuvalle.

Osiot etenevät vuosikymmenestä toiseen päättyen 1980-luvulle. Aikakauden lisäksi myös tyylit ja tunnelmat vaihtelevat yhteiskunnallisesta satiirista surumieliseen rakkaustarinaan ja body horrorista slasheriin.

Tarinoita yhdistää kuitenkin yllättävyys, harkittu visuaalisuus, synkeä huumori ja se, että paha saa niissä kohtuuttoman palkkansa.

Näppärin on neljäs ja viimeinen osa, joka perustuu Ryan Spindellin lyhytelokuvaan The Babysitter Murders (2015). Se on samaan aikaan sekä pastissi että parodia John Carpenterin Halloweenista ja onnistuu tiristämään kuluneesta asetelmasta hauskan ja makaaberin näytöksen.

The Wolf of Wall Street

O: Martin Scorsese. 179 min. 2013. C-More.

***1/2

Martin Scorsesen ja Leonardo DiCaprion viides yhteistyö perustuu Jordan Belrofrtin muistelmiin. Sijoitusyhtiön perustaja tienasi 1990-luvulla valtavan omaisuuden häikäilemättömyydellä ja veronkierrolla ennen kuin pääsi nauttimaan verovaroin maksetusta sopasta ja ohjatusta ulkoilusta.

The Wolf of Wall Street on Scorsesea komediallisimmillaan. Synkän moraliteetin sijaan se on hilpeä satiiri, joka karnevalisoi epärehellisen rahan ja päihteiden kyllästämää elämää.

Mafiaveljien (1990) kanssa yhteistä on tositarinan samankaltaisuuden ohella ylimielinen ja epäluotettava kertojaääni.

Belfortin muistojen subjektiivisuutta alleviivataan hänen kertomansa ja kuvien esittämän todellisuuden ristiriidalla.

DiCaprio luo New Yorkin Caligulan yhdistämällä innostavaan puhujaan fyysistä komiikkaa ja eläimellisyyttä.