Galleria Beckerissä on parhaillaan esillä helsinkiläisen taidemaalari Jan Nevan Kalevala-näyttely. Neva kertoo, että muutama vuosi sitten hänen tilanteensa oli monelle suomalaiselle tyypillinen, eli Kalevalan tarina oli tuttu, mutta kirjaa hän ei ollut kuitenkaan lukenut.
– Muutaman sivun luettuani kieli alkoi avautua minulle, eikä lukeminen tuntunut pakkopullalta, Neva sanoo.
Neva kokee, että Kalevalan kaltaiset mytologiat vaikuttavat edelleen voimakkaasti siihen, miten ihmiset nykyään hahmottavat olemassaoloaan.
– Kuvaan sitä maailmaa, joka on nykyisen yleissuomalaisen maailmankuvan ja elämänymmärryksen taustalla, Neva luonnehtii.
Nevan taiteessa esiintyy sekä Kalevalan henkilöhahmoja että paikkoja. Näyttelyn teoksissa Neva kuvaa muun muassa Ainoa, Lemminkäistä, Louhta ja Tuonelan virtaa. Kullervon traaginen kohtalo kiehtoo Nevaa erityisesti, ja Kullervo esiintyy useissa hänen teoksissaan.
– Löydän Kullervon tarinasta yhtäläisyyksiä nykypäivän kouluampujiin. Sorrettujen lasten kokema vääryys ja patoutunut viha purkautuu lopulta hallitsemattomana kostona, Neva pohtii.
Monissa näyttelyn teoksissa Neva tarkastelee etenkin miehen maailmaa, tuskineen ja rimpuiluineen. Hän on kiinnostunut peilaamaan oman aikamme tapahtumia kalevalaisen maailman kautta.
Nevaa kiinnostaa mytologioissa myös niiden eräänlainen universaalius ja ajattomuus.
Neva maalaa öljyväreillä sekä kankaalle että alumiinille. Alumiinin käyttäminen maalauspohjana tuo teoksiin kolmiulotteisuutta ja kiiltoa sekä kauniisti hehkuvaa valoa.
Näyttelyn värimaailma on tummanpuhuva.
Luonto on Kalevalassa merkittävässä roolissa. Metsät ja järvet olivat läsnä kalevalaisten ihmisten elämässä vuodenkierron kautta, ja luonto tarjosi sekä ravintoa että suojaa.
Neva tutkii useissa teoksissaan suomalaisen metsäluonnon olemusta. Monessa Nevan maalauksessa vihreä väri nousi keskiöön, ja teoksiin valikoitui esimerkiksi havumetsän ja sammaleisen metsänpohjan sävyjä.
Jan Neva: Kalevala, Galleria Becker, 11.–29.9.