Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset laittavat puuropadan porisemaan aamuyöllä

Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset keittävät viikonlopun aikana yli tuhat annosta ruispuuroa.

Toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Kivimäki kertoo, että järjestön naiset ovat olleet koko Ween maan wiljan historian ajan tapahtumassa keittämässä ruispuuroa. Tänä vuonna maa- ja kotitalousnaiset paistavat markkinoilla myös lettuja.

– Kojumme on aina samalla paikalla, ja useat asiakkaat ovat oppineet muistamaan sijainnin. Jotkut ovat aamulla jo heti ensimmäisenä odottelemassa puuroa. Monille lauantaiaamun ruispuuro tuntuu olevan jopa koko tapahtuman kohokohta, Kivimäki hymyilee.

Ruispuuro on maukas perinneruoka, joka vaatii pitkän haudutuksen. Kivimäki sanoo, että Wemmissä on tarjolla vesihauteessa valmistettua ruispuuroa, joka vain paranee päivän mittaan. Puuro valmistuu tapahtumassa elävällä tulella.

– Olen aamulla jo kello 5.30 sytyttämässä tulia, jotta puuro on varmasti kypsää heti tapahtuman alkaessa, Kivimäki paljastaa.

Kivimäen kokemuksen mukaan etenkin lauantaina puuroa menisi vielä enemmänkin, mutta keittoresurssit ovat rajalliset.

Olen aamulla jo kello 5.30 sytyttämässä tulia, jotta puuro on varmasti kypsää heti tapahtuman alkaessa.

Eeva-Liisa Kivimäki

– Puuro maistuu kaikenikäisille, mutta jotkut iäkkäämmät ihmiset tulevat jopa asioikseen tapahtumaan ostamaan ruispuuroannoksen. Moni ehkä mieltää haudutusajan vuoksi ruispuuron valmistamisen kotona työlääksi, ja onhan vähintään tunnin hauduttaminen pitkä aika ainakin aamupuuroksi.

Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruispuuron resepti on yksinkertainen, sillä siihen tulee vain keskisuomalaisen Oksalan tilan ruisjauhoa, suolaa ja vettä. Kivimäki kertoo, että puuron lisukkeena toimii yleensä voisilmä, mutta myös puolukat sopivat mainiosti ruispuuron kanssa syötäväksi.

Jyväskylän syksyyn perinteisesti kuuluva Wemmi – Ween maan wiljaa -markkinat järjestetään jo 28. kerran tulevana viikonloppuna Paviljongin alueelle. Tapahtuma keskittyy luomu- ja lähiruokaan.

Syksyn sadon lisäksi Wemmissä on esillä myös kotimaisia käsitöitä.

Viime syksynä tapahtuma toteutui ainoastaan ulkona, mutta tänä vuonna myyjiä on myös sisätiloissa.

Kaikkiaan markkinoille on tulossa yli 300 näytteilleasettajaa.