Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äijälänrannan alueen rakentaminen loppusuoralla

Krookustiellä on välitön tunnelma. Naapurit vaihtavat kuulumia lennosta, yhden lapsi kertoo koronatestin hieman kutittaneen nenää. Suvi Heikkinen Daaliatieltä on juuri menossa hakemaan lapsiaan päiväkodista, hänet huikataan mukaan keskusteluun paluumatkalla.

Heikkisen perhe rakensi alueelle omakotitalon messujen aikaan.

– Alue on lähellä keskustaa, eikä näin lähelle Jyväsjärven rantaa ollut aiemmin mahdollista saada omakotitalotonttia. Tänne rakentaminen oli kuitenkin lopulta monen asian summa, Heikkinen muistelee.

Katja Salminen ja hänen puolisonsa muuttivat alueelle heti asuntomessujen jälkeen. Hekin ovat talonsa ensimmäiset asukkaat, mutta eivät kuitenkaan rakennuttaneet kohdetta itse. Perheeseen kuuluu 5-vuotias tytär. Päiväkodin läheisyys saakin erityistä kiitosta.

– Menemme kesällä pyörällä tai skuutilla, talvella pulkalla. Se on tosi kätevää. On myös kiva, että alueella on paljon muita lapsia. Löytyy sitten kavereita koulumatkalle Kuokkalan kouluun, Salminen sanoo.

Rannan läheisyys, kirjastoauton pysäkki, frisbeegolfrata, lähikauppa, Viherlandian lounaspaikka ja VTT:n tiloissa sijaitseva Miriam’s Koivuranta -lounasravintola saavat äideiltä kiitosta. Yhteisöllisyyttäkin on: alueen yhteisen Facebook-ryhmän kautta tilataan esimerkiksi nuohooja.

– Ryhmä ei ole aktiivisimmasta päästä, mutta kyllä siellä käytännön asioita hoidetaan yhdessä, Salminen sanoo.

Alueelle johtava Äijälänrannantie on melko vilkkaasti liikennöity. Ajo lähes kaikkiin kerrostaloihin on ohjattu alueen keskeisimmän tien kautta. Hidastustöyssyt rajoittavat autojen nopeuksia, mutta myös kaahailijoita löytyy.

– Se on vähän ihmeellistä tässä alueessa. Nyt kun vielä rakennetaan, isotkin autot jyryttävät tästä alueen keskeltä. Monet eivät myöskään tiedosta, että Äijälänrannantietä tultaessa tulisi väistää Freesia-, Dahlia- ja Krookustieltä tulevia eli risteykset ovat tasa-arvoisia. Tööttäys-ääniä kuuluu harvase aamu, toteaa Salminen.

– Olisi hyvä, että liikennettä olisi jaettu vähän eri puolille. Kyllä autojen äänet tänne muuttaessa vähän häiritsivätkin, liikenne kuului sisälle. Mutta nyt siihen on tottunut, toteaa Saara Suhanto-Kulmala. Hän muutti perheensä kanssa alueelle pari vuotta sitten, kriteereinään hyvämaineinen asuinalue ja uusi omakotitalo.

– Niin kuin kaikki alueet, tämäkin on hakenut paikkaansa. Alamme kuitenkin olla loppusuoralla, ja työmaaliikennekin tulee onneksi vähenemään, Heikkinen päättää.

Pekka Laitisen perheelle rakentuu parhaillaan omakotitalo Äijälänrannan viimeiselle omakotitalotontille. Vuosi sitten keväällä ratkennut tontinluovutuskilpailu päättyi Laitisen eduksi. Hakemuksia tuli seitsemän.

– Kaupungille piti esittää luonnoksia talosta, jonka tontin saadessaan tähän rakentaisi. Osittain hetken mielijohteesta, johtuen vähän koronavuodestakin, ajattelin osallistua, kertoo muotoilijana työskentelevä Laitinen.

Harjannostajaisia on vietetty jo tämän vuoden puolella, mutta muuttovalmiiksi massiivipuinen talo rakentuu ensi vuoden puolella. Lattioita hiotaan parhaillaan, ikkunat saapuvat kuukauden lopussa.

– Puunhinnan nousu ei onneksi ehtinyt juurikaan vaikuttaa meidän rakentamiseen.

Alue kiinnosti Laitisen perhettä sen valmiin, harkitun infrastruktuurin takia. Myös talojen erilaisuus ja rannan läheisyys viehättivät perhettä. Muutto viiden kilometrin päästä ei vaatinut muutoksia lasten tuttuihin päiväkoti- ja koulupaikkoihin.

Muutama kehitysehdotus Laitisellekin kuitenkin tulee mieleen.

– Ranta-alueita voisi vähän siistiä ja päiväkotia vastapäätä oleva asfalttialueen hyödyntää jotenkin. Siihen voisi tehdä koripallokentän tai jotakin muuta. Viherlandian pihassa olevat maavallit näkyvät tielle sen verran, että piha-alueen ja tien väliin voisi istuttaa vaikka siistin puurivistön. Bussilinjat ovat myös vähän heikkoja, linjoja menee enemmän vanhan Vaajakoskentien varresta, Laitinen pohtii.