Ammattijärjestäjä tietää, että kodinkin järjestys lähtee pään sisältä

Kun kodin epäjärjestys alkaa häiritä elämää ja ystävien kyläily tuntua ahdistavalta kodin kaaoksen takia, paikalle voi pyytää ammattijärjestäjän. Heitä on koulutettu Suomessa jo kymmenen vuoden ajan.

– Ensimmäinen askel on pyytää apua kodin epäjärjestyksen hallinnassa. WC-kaapin sisältä on helppoa heittää roskiin vanhat ja vajaat purnukat, mutta esimerkiksi lasten pieniin vaatteisiin ja leluihin syntyy tunneside. Sellaisista tavaroista luopuminen on monelle vaikeaa. Joskus voi miettiä, riittääkö muistoksi kuva vai tarvitaanko myös fyysinen esine, toteaa Tila haltuun -yrityksen ammattijärjestäjä Mari Alanko.

Ammattinimikkeen taakse ei piiloudu tosielämän Maija Poppasta, joka siivoaa kodin laulaen.

Tarkoituksena on järjestää ja hallita tilankäyttöä sekä auttaa asiakasta luopumaan turhasta tavarasta.

– Mietimme yhdessä asiakkaan kanssa hänen tavarasuhdettaan. Mitä tavaroita tarvitaan, mistä tavaraa tulee ja miten tavaravirtaa voisi plokata? Nykyään tavaraa on saatavissa ilmaiseksi ja edullisesti, mutta kannattaa miettiä mitä oikeasti tarvitsee. Jos jotain tulee sisälle, jotain lähtee ulos. Ajatus lähtee pään sisältä, Alanko muistuttaa.

Ammattijärjestäjälle voi olla tarve myös silloin, kun muuttaa esimerkiksi omakotitalosta kerrostaloon. Ikääntyminen, avioero tai yllättävä sairastuminen voivat vaatia tavaroiden karsintaa.

– Työssäni olen läsnä kriisitilanteissa, mutta myös ihan vaan tavallisessa arjessa.

Alanko on ammatiltaan myös sairaanhoitaja-kätilö. Hän kokee, että ammattijärjestäjän työssä tarvitaan paljon samoja ominaisuuksia kuin hänen aiemmassa työssään.

– Myös ammattijärjestäjä menee asiakkaan henkilökohtaiselle alueelle, joten tässäkin työssä täytyy olla tuntosarvet hereillä.

Se, miksi Alanko itse innostui uudesta alasta, on monen asian summa. Alangon puolison vakava sairastuminen ja oman kodin mikrobivaurio pakottivat Alangon käymään läpi kotinsa tavarakuormaa. Nelilapsisessa perheessä tarpeetonta oli kertynyt nurkkiin enemmän kuin muutama muovikassillinen.

– Tavaraa lähti kierrätykseen peräkärryllisiä!

Jokaisessa kodissa on omat haasteensa: Yhdellä tavara kertyy keittiön tasoille, toisella vaatehuone muistuttaa kierrätyspistettä. Koti voi näyttää perussiistiltä, mutta silti tavaraa on liikaa.

– Kaikenlaista tavaraa tungetaan kaappeihin, se on ehkä kaikista yleisin ongelma.

Alanko muistuttaa, että myös pienet lapset voi ottaa mukaan kodin järjestämiseen kuvien avulla: autolelut on helppo kerätä niille varattuun, auton kuvalla merkittyyn laatikkoon.

Kuravaatteet kestokassiin

Lasten kuravaatteet ja -kengät ovat monessa lapsiperheessä ongelma. Miten voi ehkäistä hiekan ja kuran siirtymistä lasten vaatteiden mukana autoon ja sisätiloihin? Mari Alanko neuvoo, että lapsi kannattaa laittaa seisomaan isoon kestokassiin. Vaatteet voi riisua suoraan kestokassin pohjalle. Kassi on helppo siirtää sellaisenaan kylpytiloihin eikä lika pääse leviämään muualle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut