Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Istuva elämäntyyli näkyy koirissakin

Suomessa toimii tällä hetkellä noin 130 rekisteröityä eläinfysioterapeuttia. Yksi heistä on Seppälässä AlmaVetin tiloissa vastaanottoaan pitävä Hannele Kerkelä. Hän on työskennellyt AlmaVetin tiloissa viime huhtikuusta alkaen.

– Hoidan itse koiria ja kissoja. Tyypillisiä vaivoja ovat selkäkipu sekä nivel- ja lonkkavaivat. Koirilla esiintyy paljon esimerkiksi spondyloosia eli selkänikamien yhteenkasvamista, Kerkelä kertoo.

Eläinfysioterapeutti auttaa lemmikinomistajia tuki- ja liikuntaelinvaivojen arvioinnissa ja kuntouttamisessa. Asiakkaat tulevat fysioterapeutille eläinlääkärin lähetteellä tai ajanvarauksella. Ihmisten tavoin myös eläimille annetaan harjoitteita kotiin tehtäväksi. Omistaja varmistaa, että tehtävät tulevat tehtyä.

– Koiranomistajat ovat onnellisia, jos he kykenevät itse auttamaan lemmikkiään. Aktiivinen harjoittelu on kaikkein tehokkain hoitomuoto.

Jokaisen asiakkaan kohdalla etsitään koiralle ja omistajalle sopivat harjoitukset.

– Ohjelma räätälöidään parin mukaan. Esimerkiksi aktiivisella liikkujalla harjoittelu sujuu helposti harrastusten ohessa. Jos taas on vaikkapa kiireinen koti ja lapsia, niin harjoitukset pitää räätälöidä arkeen sopiviksi. Periaatteeni kuitenkin on, että harjoitukset on helppo toteuttaa, ja ne sopeutuvat arkielämään.

Istumista painottava elämäntapa nousee usein esiin, kun puhutaan ihmisten terveydestä. Kerkelä kertoo huomanneensa, että passiivisuus ja elämän muuttuminen helpommaksi näkyy myös lemmikeissä.

– Koirilla esiintyy samanlaista huonoryhtisyyttä kuin ihmisilläkin. Säännöllisesti näkee sitä, että koira ei edes osaa istua normaalisti. Niillä ei ole vartalossa kunnollista kannattelua. Usein vastaanotolle tuodaan koira, jolla on kipeä selkä. Lopulta taustalta paljastuu, että eläin ei osaa käyttää kehoaan, vaan istua röhnöttää kaikki päivät.

Kerkelän mukaan koiraakin voi vaatia käyttämään kehoaan oikein.

– Arjessakin voi harjoittaa koiran menemään istumaan tai maahan oikein. Perusasioiden hallinta on tärkeää, jotta koira jaksaa seistä ja pystyy olemaan makuulla ja istumaan normaalisti. Ei ole olemassa koirarotua, jota ei voisi kouluttaa istumaan normaalisti.

Myös painonhallintaan kiinnitetään huomiota.

– Elintasosairaudet näkyvät oikeastaan kaikissa lemmikeissä. Ylipaino rasittaa kehoa.