Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Patinassa kierrätetään taidetta – yksityisten ihmisten omistamille taideteoksille etsitään uutta kotia

Galleria Patinan jo perinteiseksi muodostunut Taide kiertoon -myyntinäyttely täytti gallerian seinät. Näyttelyyn koottiin yksityisten ihmisten omistuksessa olevia taideteoksia, joista he ovat valmiita luopumaan. Kaikkiaan esille valikoitui lähes 90 työtä. Ripustus saattaa kuitenkin muuttua viikkojen myötä, sillä ostamansa teoksen saa halutessaan mukaan heti.

Galleristi Ella Hirsiahon mukaan näyttely järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013. Idea näyttelyyn syntyi asiakkaiden tarpeesta löytää omistamalleen taiteelle myyntiväylä. Hirsiaho sanoo, että tyypillisesti taidetta myyvät perikunnat ja ihmiset, jotka ovat muuttamassa, eikä taideteos enää löydä paikkaa uudessa kodissa. Oma taidemaku saattaa myös vuosien myötä muuttua.

– Tänä vuonna näyttelyyn tarjottiin aiempaa enemmän suurikokoisia maalauksia, Hirsiaho kertoo.

Jos taideteos täytyy syystä tai toisesta varastoida, Hirsiaho neuvoo suojaamaan sen huolellisesti. Oikea säilytys pitää teoksen kunnossa, jolloin se myös säilyttää arvonsa.

– Taidetta kannattaa säilyttää kuivassa ja lämpimässä sekä hyvin pölyltä suojattuna. Välillä näkee maalauksia, joista ei ole pidetty sen kummemmin huolta vaan ne on aikoinaan ostettu, laitettu seinälle ja lopulta kannettu varastoon. Taidekin tarvitsee huoltoa, ihan niin kuin ihmiset tai vaikkapa autotkin, Hirsiaho kuvailee.

Taide kiertoon -näyttely tarjoaa katsojalle mahdollisuuden tutustua yksityisomistuksessa oleviin teoksiin, joita tuskin pääsisi muuten näkemään. Hirsiaho kertoo, että näyttelyyn tarjottiin eniten teoksia 1940–50-luvuilta sekä 1980-luvulta. Esille valikoitui pääasiassa maalauksia, mutta myös jonkin verran grafiikkaa. Näyttelyn pääpaino on haluttu pitää keskisuomalaisessa kuvataiteessa. Tällä kertaa esillä on muun muassa Feliks Ojasen, Vappu Heiskan sekä Helmer Selinin teoksia.

Näyttely avoinna 6.10. asti.

”Taidekin tarvitsee huoltoa, ihan niin kuin ihmiset tai vaikkapa autotkin.

Ella Hirsiaho