Heikki Helminen valjasti sähkön avuksi poikittaishierontaan – keksintö on auttanut jopa ylös pyörätuolista

Kiropraktikko Heikki Helminen on yhtä aikaa vakuuttunut ja vähän tuskastunut. Hän on kolmen vuoden ajan kehitellyt poikittaishierontaan soveltuvaa laitetta ja huomannut sen toimivuuden, mutta kiitos koronan, ei ole päässyt esittelemään sitä juuri missään.

Poikittaishieronnassa lihasta hierotaan nimensä mukaisesti poikittain. Helminen on saanut poikittaishieronnalla hyviä tuloksia aikaan, ja uusi laite helpottaa rankkaa hierontaa.

– Poikittaishieronta rentouttaa ja avaa lihaksia tehokkaasti. Sen on huomattu parantavan verenkiertoa ja tehostavan kuona-aineiden poistumista, mutta on käsin tehtynä todella raskasta, hän kertoo.

Idea laitteesta syntyi kolme vuotta sitten, kun Helminen hoiti jääkiekon liigajoukkuetta, jonka kokeneemmilla pelaajilla toistui sama vaiva: reiden lähentäjälihaksissa olevat pienet repeämät aiheuttivat pistävää kipua kovassa luistelussa.

Helminen ryhtyi hieromaan kiekkoilijoiden lähentäjälihaksia poikittain. Kivut hävisivät ja luistin kulki, mutta hierominen kävi Helmiselle liian raskaaksi. Tarvittiin sähkövoimaa apuun, joten Helminen suunnitteli Fricter-hierontalaitteen.

Ensimmäiset kappaleet valmistettiin piirustusten mukaan Kiinassa. Nyt laitteita on maailmassa kuusi kappaletta.

Halvauksesta ei tietenkään ollut kyse, ei tämä laite mikään Jeesus ole.

Heikki Helminen

Yksi niistä on nyt Helmisen käsissä Jyväskylän Vapaudenkadulla sijaitsevan vastaanoton toisen kerroksen huoneessa. Se on keskikokoisen työkalupakin kokoinen ja parin tonnin arvoinen musta mötikkä. Ja yksinkertainen kuin mikä: kahvojen, katkaisijan ja säätimen lisäksi siinä on lihasta edestakaisella liikkeellä hierova uloke.

Käsin tehty poikittaishieronta on hierojalle raskasta, mutta hierottavalle perinteistä hierontaa lempeämpää. Helmisen mukaan se soveltuu lähes kaikille eikä käy kipeää.

Laitetta on käytetty sekä nuorten urheilijoiden että herkkien vanhusten hierontaan. Laitteellaan Helminen kertoo auttaneensa kolme miestä jopa ylös pyörätuolista.

– Heillä oli jaloissa niin jäykät lihakset, että seisominen onnistui, mutta kävely ei. Poikittaishieronta auttoi niin, että he pääsivät vähitellen kävelemään. Halvauksesta ei tietenkään ollut kyse, ei tämä laite mikään Jeesus ole, hän naurahtaa.

Helminen uskoo laitteen mahdollisuuksiin. Sen markkinointi kaipaisi näkyviä kasvoja tai pitäviä tutkimustuloksia. Molempia on etsitty toistaiseksi urheilusta.

– Jos pystyttäisiin esimerkiksi todistamaan, että laite lyhentää palautumisaikaa, sille olisi valtavasti kysyntää urheilupiireissä.

– Pieni ryhmä pikajuoksijoita kokeili poikittaishierontaa säännöllisesti kuuden viikon ajan. Heistä jokainen teki sen jälkeen oman ennätyksensä, hän jatkaa.

Helminen uskoo, että lempeästä ja tehokkaasta poikittaishieronnasta olisi myös kansanterveydellistä hyötyä, jos ikäihmiset voisivat sen avulla asua pidempään ja paremmassa kunnossa kotonaan laitosten sijasta. Laite on tarkoitettu ammattilaisten käsiin, joten itsehoitotuotteeksi siitä ei kuitenkaan ole.

Fricter on patentoitu laite. Ensimmäiset kappaleet teetettiin Kiinassa, mutta nyt valmistaja on löytynyt kotimaasta ja vieläpä Keski-Suomesta. Jatkossa Frictereitä voitaisiin valmistaa Jämsässä, mikä laskee myös laitteen valmistuskustannusta.

– Laitetta voidaan myös vuokrata, ettei tarvitse heti omaksi ostaa. Pääasia, että saataisiin koneet käyttöön, Helminen toteaa.

Kuka

Heikki Helminen

60-vuotias kiropraktikko ja yrittäjä.

Työskenteli aiemmin biologian ja maantiedon opettajana.

Opiskeli kiropraktikoksi Britanniassa ja aloitti alan työt vuonna 2006.

Asuu Kaarinassa ja pitää vastaanottoja Jyväskylässä ja Turussa.

Helminen on käynyt Jyväskylässä pitämässä vastaanottoa 15 vuoden ajan.

Omistaa Chirohelmi-yrityksen yhdessä vaimonsa Pian ja poikansa Mikaelin kanssa.

Kommentti

Lantio suoraksi ja todistus pakaroille

Yksi toimittajan työn parhaita puolia ovat juttukeikoilla vastaan tulevat yllättävät tilanteet.

Kysyin haastattelussa Heikki Helmiseltä, mitä kiropraktikko tekee. Tarkoitus oli selvittää taustaksi eroja hierojiin ja fysioterapeutteihin. Helminen sanoi, että hän voi näyttää.

Hetkeä myöhemmin seisoin boksereisillani selin Helmiseen. Hän totesi lantioni asennon vinoksi ja rangan siksi vähän kieroksi. Saman huomion teki fysioterapeutti aiemmin keväällä, kun selkä venähti ja hain apua.

Kävin pedille makaamaan, jotta Helminen sai rusautettua lantiossa sijaitsevan ja jumissa olevan si-nivelen taas liikkeelle. Helmisen mukaan si-nivelen toimintahäiriö on yhteydessä moniin selkäkipuihin.

Lantion suoristaminen ei sattunut missään vaiheessa, vaikka välillä paikat rutisivat.

Hetkeä myöhemmin jatkoin haastattelua mahallani pöydällä samalla kun Helminen todisti pakaroilleni, että poikittaishieronta todella on lempeää.

Keikan jälkeen olo tuntui kevyeltä ja ammatinvalinta onnistuneelta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut