Värikylläisiä mielenmaisemia ­­– vesi on Päivi Reimanille rakas elementti

Jyväskyläläisen Päivi Reimanin Sinne ja takaisin – maisemassa vaeltaja -näyttely on esillä Keski-Suomen museossa. Näyttely koostuu Reimanin värikylläisistä öljyvärimaalauksista. Reimanin abstrakteissa teoksissa on mukana maisemallisia elementtejä. Hän kertoo etenkin keskisuomalaisten järvimaisemien vaikuttaneen maalauksiinsa.

– Asuin lapsuuteni Suolahdessa, ja minulla on rakkaita muistoja retkistä ja kalareissuista Keiteleen rannalla, Reiman sanoo.

Vesi on hänelle edelleen läheinen elementti. Reiman liikkuu puolisonsa kanssa vesillä ahkerasti ja ammentaa kokemastaan inspiraatiota maalauksiinsa. Alati vaihtuva valo ja heijastukset järvenselällä sekä vuodenaikojen kierto vaikuttavat hänen teoksiinsa.

Kyseessä on Reimanin 60-vuotisjuhlanäyttely. Hän omistaa näyttelyn huhtikuussa edesmenneelle äidilleen. Juuri äitinsä kanssa Reiman osti ensimmäiset öljyvärinsä 13-vuotiaana. Reiman kokee, että suru äidin huonosta kunnosta ja hänen menehtymisestään välittyi maalauksiin.

– Tein viime syksynä ruskaretken Lappiin. Reissu oli upea, ja värit yllättivät minut täysin. Matka antoi myös irtioton arkipäivän huolista, Reiman pohtii.

Lapin reissun jälkeen syntyi keltaisen, oranssin ja hennon vaaleanpunaisen sävyissä hehkuvia teoksia. Reiman on maalatessaan kiinnostunut tarkastelemaan saman värin eri sävyjä.

Teoksen pinnan ja värien täytyy elää ja sykkiä.

– Maalauksissani teoksen pinnan ja värien täytyy elää ja sykkiä, Reiman luonnehtii.

Hän kuvaa taiteessaan usein sisäisiä mielenmaisemia. Teoksissa yhdistyy kerrostumia koetusta, ja maalaukseen voivat vaikuttaa yhtä hyvin muistot suomalaisesta juhannusyöstä kuin reissuista Keski-Euroopassa.

Reiman käsittelee näyttelyssään omien juurien säilyttämistä maailmassa, jossa moni on joutunut lähtemään kauas synnyinseuduiltaan. Hän muutti itse Ruotsiin jo alakouluikäisenä, osaamatta kouluun mennessään sanaakaan ruotsia. Sittemmin Reiman on asunut sekä Suomessa että ulkomailla.

Päivi Reiman: Sinne ja takaisin – maisemassa vaeltaja. Keski-Suomen museo, 14.8.–17.10.2021