Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähiseudut tutuksi Japa ry:n pyöräretkillä

Jyväskylän kestävä kehitys Japa ry järjestää syyskuussa sarjan maksuttomia lähipyöräretkiä Laukaassa, Muuramessa ja Jyväskylässä.

Pyöräretket ovat osa Leader Jyväsriihen rahoittamaa Pyöräile kylille -hanketta, joka pyrkii edistämään lähiseudun pyörämatkailua Laukaan ja Pohjois-Päijänteen alueella.

– Tavoitteena on rohkaista alueen ihmisiä pyöräilemään ja testaamaan lähiseudun pyöräreittejä sekä tutustua alueeseen omalla pyörällä, kertoo retkien ohjaajana toimiva Juho Onkinen Japa ry:ltä.

Laukaassa retkireitti kiertää Saraaveden ympäri. Onkinen kertoo, että reitin rauhallisuus ja monipuolisuus vaikutti valintaan.

– Kaikki lähtee siitä, että tutustun karttaan ja etsin mielenkiintoisia reittejä. Laukaassa on paljon pyöräilijän unelmapaikkoja. Ajattelin, että Saraavedelle saisi suunnattua rauhallisen reitin, jossa on myös vaihtelua ja nähtävää. Reitiltä löytyy Saraakalliot, Hartikan historiallinen kirkkomaa ja Kuusan kanava.

Pyöräretket on suunniteltu aikataulultaan väljäksi. Tämä mahdollistaa taukojen pitämisen tarvittaessa.

Miksi sen pari tonnia metallia ottaisi mukaan?

Juho Onkinen

– Hiki päässä -maantielenkistä ei ole kyse. Taukoja pidetään, ja kaikissa kohteissa pääsee käymään. Kullekin kierrokselle otetaan kuusi osallistujaa. Pienempi porukka pysyy paremmin kasassa.

Onkinen pitää pyöräilyä tärkeänä kestävän kehityksen kannalta.

– Varsinkin lyhyemmillä työmatkoilla ihmiset voisivat lisätä pyöräilyä paljonkin. Jos vaihtoehtona viiden kilometrin matkalle on auto, niin miksi sen pari tonnia metallia ottaisi mukaan? Se on kestämätön ja energiatehoton tapa, jos itsensä lisäksi ei ole muuta kannettavaa.

Myös yksilön kannalta pyöräily on Onkisen mukaan hyödyllistä.

– Pyöräily tekee mielelle ja keholle hyvää, ja siinä säästyy rahaa. Autoon menevät rahat voi käyttää muualle. Olen huomannut, että pyöräilystä tulee onnistumisen kokemuksia, ja käsitys etäisyyksistä muuttuu. Jossain vaiheessa esimerkiksi huomaa, että eihän tämä Jyväsjärven kierros ole matka eikä mikään.

Onkinen on itse intohimoinen pyöräilijä. Retkeilijöissä nähty innostuminen on tärkeä motivaattori työssä.

– Olen tehnyt tuhansien kilometrien edestä yhtäjaksoisia pyöräretkiä Suomessa ja Balkanilla. Parasta antia näillä lähiretkillä on nähdä, kun joku pohtii, riittääkö hänen kuntonsa parinkymmenen kilometrin lenkeille, mutta kun lähdemme liikkeelle, hän huomaa, että pyöräily on mukavaa ja matka menee kevyesti. On hienoa, kun ihmiset laajentavat reviiriään.

Saraaveden lisäksi syyskuussa retkipyöräillään Muuramesta Korpilahdelle sekä Jyväskylästä Tikkakoskelle.