Maanalainen armeija lähtee pitkän odotuksen jälkeen kiertueelle

Kotiteollisuuden Jouni Hynysen sooloprojektina tunnettu Maanalainen armeija esiintyy lauantaina Lutakossa. Keikka on osa Kappale kauheinta Suomea -kiertuetta.

Maanalaisen armeijan musiikki kulkee herkempiä reittejä Kotiteollisuuden rankkaan särövalliin verrattuna. Hynynen kertoo, että herkempi materiaali on ollut aina osa häntä.

– Siitä lähtien, kun olen biisinteon 90-luvulla aloittanut, miulta on helposti tullut sellaisia leirinuotiobiisejä. Ajattelinkin, että palailisin vähän siihen kuvioon jossain vaiheessa.

Hynysen työpöydällä lojui pitkään tilaustyönä tehty Nippusiteet-kappale, josta uusi projekti lähti muodostumaan.

– Se oli biisi, jota ei oikein voinut antaa Kotiteollisuudelle. Mietin, että teen jossain vaiheessa tällaisia biisejä lisää, ja lopulta löytyi oikea rako. Ja niitähän tulikin, Hynynen naurahtaa.

Maanalaiselle armeijalle säveltäminen kulkee Hynysen mukaan hyvin erilaisia polkuja kuin Kotiteollisuudelle säveltäminen.

Tämä kuulostaa rumalta, mutta Kotiteollisuuden biisien tekemisessä rima alkaa olla turhan ylhäällä.

Jouni Hynynen

– Tämä kuulostaa rumalta, mutta Kotiteollisuuden biisien tekemisessä rima alkaa olla turhan ylhäällä. Tuntuu, että mie olen jo tehnyt nämä riffit ja nämä kertosäkeet monta kertaa. Maanalaiselle armeijalle tekeminen on enemmän leikkiä. Siinä ei ole mitään rajoja, kaikki on mahdollista. Voi olla konesäksätystä, viuluja tai vaikka haitari. Jota mie vihaan.

Maanalaisen armeijan ensimmäinen albumi I julkaistiin tammikuussa 2020. Hynysen lisäksi isossa roolissa albumilla ovat Mira Luodin laulut.

– Halusin levylle naislaulajan mukaan ja mietin pitkään sopivaa laulajaa. En tuntenut Miraa aiemmin, mutta tiesin hänet parin bäkkäritapaamisen perusteella mukavaksi mimmiksi. Kysyin häntä mukaan, ja hänhän lähti ihmeemmin kyselemättä messiin.

Kiertueella Luotia tuuraa näyttelijä ja Susivainaa-yhtyeen laulaja Kaisu Kärri.

– Mira halusi keskittyä soolohommiin. Hän tajusi, että tästä taitaa tulla aika työläs homma, ja jättäytyi pois. Kaisu lähti innosta kirkuen mukaan. Ja mitä ollaan ehditty treenamaan, hän hoitaa tonttinsa todella hyvin.

Useaan kertaan koronan takia siirretty kiertue alkaa tämän viikon perjantaina Lappeenrannasta. Samana päivänä julkaistaan neljän biisin EP, joka kantaa samaa nimeä kiertueen kanssa.

Hynynen on innoissaan päästessään keikoille.

– Meillä on hyvä remmi. Olen verrannut tätä romanipelimanni-meininkiin, mennään vaan ja soitetaan. Hauskaa tulee keikoilla olemaan. Varsinkin Lutakko, sieltä ei ole kuin hyviä muistoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut