Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylässä vihitään 20 paria luonnon helmassa – papilla on nenäliina valmiina

Kuokkalan aluekappalainen Riku Bucht aloittaa lauantaina työpäivänsä soutamalla Kalasaareen. Tavallisesti toimisto löytyy Kuokkalan kirkosta, mutta Buchtille ja neljälle muulle papille lauantai ei olekaan tavallinen työpäivä, sillä silloin vihitään urakalla ja luonnossa.

Urakassa on kyse Jyväskylän seurakunnan järjestämästä joukkovihkimisestä Suomen luonnon päivänä 28.8. Eri puolilla Jyväskylää vihitään 20 paria päivän teeman mukaisesti luonnossa.

Buchtin tietojen mukaan päivä on ainutlaatuinen Suomen mittakaavalla.

– Vihkimisiä on tehty vaikka missä aina parkkihalleista lähtien, mutta tiedossa ei ole, että vastaavalla tavalla olisi luonnossa vihitty useita pareja, hän sanoo.

Lauantaina pareja vihitään kello 13 alkaen Harjun portailla Jyväskylän keskustassa, Paljaspään huipulla Säynätsalossa, Kalasaaren paviljongin rannassa Päijänteellä, Naissaaren puistossa Vaajakoskella sekä Korpilahden satamassa.

Bucht soutaa kanttorin kanssa Kalasaareen vihkipaikalle Salmirannasta, josta he saivat veneen lainaan.

Seurakunta järjestää paikalle myös muusikot luomaan tunnelmaa. Muusikoita, vihkijää ja hääparia varten paikalla on katos, mutta vieraat ovat säiden armoilla.

– Jos myrskyää, niin myrskyää. Itseäni viehättää ajatus vihkimisestä kumisaappaat jalassa ja sadetakki päällä, Bucht toteaa.

Bucht on ollut aiemmin järjestämässä joukkovihkimisiä esimerkiksi Kuokkalassa palindromipäivänä 12.02.2021.

– Silloin sosiaalisessa mediassa oli paljon siltameemejä Kuokkalan sillasta, ja syntyi ajatus vihkimisestä sillalla. Se olisi ollut kuitenkin hankalaa liikenteenkin vuoksi, joten idea jalostui nyt Suomen luonnon päivän tapahtumaksi.

Joukkovihkiminen tarjoaa mahdollisuuden mennä naimisiin ilman suurempia juhlajärjestelyjä. Buchtin mukaan osallistujat ovatkin usein pitkään yhdessä olleita pareja, jotka ovat sopineet menevänsä naimisiin, mutta seremonian järjestäminen on kiireiden keskellä jäänyt.

Lauantain vihkimisiin ilmoittautuminen päättyi viime viikolla. Parit tarvitsevat mukaansa toistensa lisäksi sormukset, henkilöllisyystodistukset sekä todistukset avioliiton esteiden tutkinnasta. Tapahtuma on maksuton ja vihkimisissä noudatetaan voimassa olevia koronaohjeistuksia.

– Suurin vierasjoukko taitaa olla viisikymmentä henkeä. He mahtuvat luontoon hyvinkin väljästi, Bucht toteaa.

Kirkon ulkopuolella vihkimisen suosio on ollut kasvussa viime vuodet.

– Kodeissa ja juhlapaikoilla vihkiminen on lisääntynyt. Vihkiminen itse ei katso paikkaa ja pappi irtoaa helposti minne vaan, Bucht toteaa.

Vuosien varrelta vihkiäisistä Buchtin mieleen nousee muun muassa kadotetut sormukset, mutta pyörtymisiä tai kieltäviä vastauksia hän ei ole seremonian aikana nähnyt.

Buchtin omista häistä on pian kaksikymmentä vuotta.

– Olin niin liikuttunut, että nenä vuosi koko ajan. Nenäliinoja oli melkein joka taskussa, mutta siinä tilanteessa niitä ei kehdannut kovin syvältä kaivella, joten niiskautin sisäänpäin aina kun kehtasin.

– Olen kiitollinen, että olen löytänyt ihmisen, joka on jaksanut kulkea rinnalla parikymmentä vuotta, hän jatkaa.

Nykyään Bucht pitää huolen, että hääpareilla on aina nenäliinoja lähettyvillä.