Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pysähtyneen ajan kuvia – Aino Kajaniemi käsittelee teoksissaan yksinäisyyden teemaa

Jyväskyläläisen tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemen Mieliala-näyttely Galleria Beckerissä koostuu hänen kuvakudoksistaan ja koristeleikkauksistaan.

Kajaniemi keskittyy teoksissaan tarinaan, viivojen ja pintojen rinnastukseen sekä materiaaleihin.a

– Koska tekniikkani ja työskentelyni ovat hyvin materiaalilähtöisiä, Mieli-kuvakudoksessa kokeilin kuvata piirtämällä ja kutomalla vastapainoksi immateriaalista asiaa, mieltä, Kajaniemi kuvailee.

Hän on pohtinut teoksissaan sitä, miten kuluneen vuoden aikana on puhuttu paljon ihmisten mielialasta ja kuinka yksinäisyys ja kosketuksen puute surettavat monia.

Ihmisaiheet toistuvat usein Kajaniemen taiteessa. Näyttelyn teoksissa ihmiset ovat yksittäisiä ja sommittelu on niukkaa.

Teoksissa nousee esiin myös se, kuinka yksinäinen ihminen hakee seuraa luonnosta, kasveista ja eläimistä. Näyttelyn koristeleikattu Parvi-tilateos koostuu 700 perhosesta.

– Koska kuvasin perhoset mustiksi, ajattelen myös uhkaa, joka hyönteisten katoamisessa on maailmalle. Materiaalina käytin poistoon menevää elintarvikemuovia, materiaalia, jonka käyttö pitäisi lopettaa. Kierrätyksellä annoin sille yhden tarkoituksen ennen lajittelukeskusta. Perhosten työstäminen oli hyvin meditatiivista, jopa monotonista, mikä mielestäni sopii hyvin pysähtyneeseen aikan, jota olemme eläneet, Kajaniemi kertoo.

Tuntoaistin läsnäolo on Kajaniemelle työskennellessä oleellista.

Hän kuvailee, että kuvakudos rakentuu kaksi kertaa, aluksi tehty piirros on kuin selkäranka, jonka langat saavat täydeksi. Pehmeät materiaalit tuovat teoksiin inhimillisyyttä ja optimismia.

– Värimaailmani on aina ollut kapea, koska se antaa enemmän tilaa tekstiilin pintastruktuurille. Olen aina ollut enemmän kiinnostunut sävyistä kuin väreistä. Lempivärini on harmaa, ja harmaan skaala on loputon, mielestäni harmaassa on kaikki värit. Näyttelyssä hain kuitenkin vastapainoksi harmaalle valoa kultavärillä, Kajaniemi sanoo.

Aino Kajaniemi: Mieliala Galleria Becker 21.8.–8.9.