Elokuva-arvio | Supervangit vapaalla jalalla – Suicide Mission on edeltäjäänsä raaempi ja hauskempi

The Suicide Squad: Suicide Mission.

Ohjaus: James Gunn. 132 min. K16

***

Suicide Squad koostuu superrikollisista, jotka ovat saaneet mahdollisuuden lyhentää tuomiotaan osallistumalla valtion salaisiin operaatioihin. DC Comics kehitti sen 1950-luvulla vastaamaan loogiseen ongelmaan, miksi supersankareiden toistuvasti kiven sisään laittamat konnat kulkivat jatkuvasti vapaalla jalalla. 1980-luvulla sarjakuva koki uuden tulemisen.

Ryhmän ensimmäinen valkokangasversio (2016) oli monin tavoin heikko suoritus. Pelastajaksi palkattiin pahimman kilpailijan (Disney-Marvel) leivistä potkut saanut James Gunn. Hän on tuonut mukanaan Guardians of the Galaxyista tuttua huumoria ja sanailua, johon on yhdistetty korkeamman ikärajan suomaa rujoa väkivaltaa.

The Suicide Squad: Suicide Mission liikkuu jatko-osan ja uuden aloituksen välillä yhtäläisyyksien jäädessä lähtöasetelmaan ja muutamaan hahmoon.

Roistojen henkiset kyvyt ja supervoimat vaihtelevat olemattomasta hupaisaan. Onneksi Belle Reven vankilassa riittää värikkäitä kriminaaleja, joita on jo ensimmäisen vartin aikana varaa niitata armotta splatter-hengessä kuin Sotamies Ryanin maihinnousukohtauksessa.

Gunn pyrkii taustoittamaan ja tekemään samastuttaviksi etenkin Rotanpyytäjän ( Daniela Melchior) ja Bloodsportin ( Idris Elba) hahmoja. Margot Robbien esittämän Harley Quinnin kohdalla tätä ei enää tarvita, joten hän saa sekoilla rauhassa.

Suoratoisto

Villmark 2

Ohjaaja: Pål Øie. 99 min. K16. 2015. Cmore

**1/2

Norjalaisia kauhuelokuvia on 2000-luvulla leimannut kiinnittyminen kansallisiin erityispiirteisiin, kuten luontoon, tarustoon ja historiaan. Öljymaan toisen maailmansodan kipukohtia peilaava Villmark 2 kuuluu samaan jatkumoon mutta lainailee laveasti muualtakin.

Elokuvassa joukko tutkijoita saapuu vuosikymmeniä tyhjillään olleeseen, tiettömän metsän ympäröimään sairaalaan kartoittaakseen ympäristölle haitalliset aineet ennen rakennuksen purkamista. Linnamaisen rakennuksen uumenissa haisee kuitenkin asbestiakin pahemmalta ongelmajätteeltä: vanhalta natsilta.

Juonen langat avoimiksi jättävä, sekavahko mutta komea Villmark 2 on kuvattu osittain aidossa ympäristössä. Jylhän komea, kauniisti rappeutunut ja mittasuhteiltaan jopa vuoristoisen erämaan keskellä valtavalta vaikuttava rakennus on jo itsessään ollut riittävä syy tehdä kauhuelokuva.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut