Lavalla kolme Magnusta – Von Hertzen Brothers viettää perhejuhlaa Lutakon lipan alla

Kie, Mikko ja Jonne von Hertzen ovat kaikki myös Magnuksia. Ville Juurikkala

Riina Sydänmaanlakka

Von Hertzen Brothers soittaa perinteisen Magnusdagen-keikkansa torstaina 19.8. Jyväskylässä, Lutakon Lippa -terassilla.

Kyseessä on veljeskolmikon yhteinen nimipäivä, jota on juhlittu lapsuudesta asti.

– Jossakin vaiheessa 1800-luvulla esi-isämme Magnus aloitti perinteen, jossa kaikki poikalapset nimetään Magnukseksi. Nimi on kulkenut meidän sukuhaarassa meihin, ja myös Kien lapsiin saakka, laulaja-kitaristi Mikko von Hertzen, koko nimeltään Magnus Mikael von Hertzen, kertoo.

Yleensä juhlakeikat ovat olleet Helsingissä, tai ainakin Helsingin liepeillä. Viime vuonna nimipäiväsoitot tosin soitettiin ajan kuvan mukaisesti etänä.

– Kyse on perhejuhlasta, joten myös keikalla olemme ikään kuin perheenä, yleisö sekä muusikot. Magnuksen päivän keikka on pikemminkin lämminhenkistä jutustelua, ei niinkään perinteinen asetelma, jossa artisti esiintyy yleisölle, Mikko von Hertzen kuvailee.

Hän lupaa, että Magnuksia juhlistavalla keikalla on aina jotain spesiaalia.

Mun paikka maailmassa on olla jakamassa musiikkia. Eikä sitä voi näköjään ottaa mitenkään itsestäänselvyytenä.

Mikko von Hertzen

Veljeskolmikolla on nyt muutakin juhlanaihetta kuin nimi: 20-vuotisjuhlavuosi ja sen tiimoilta kiertue pitkän keikkatauon jälkeen. Mikko von Hertzen on huojentunut siitä, että ainakin toistaiseksi keikat on voitu järjestää.

– On tosi vapauttavaa päästä tekemään rakastamaansa hommaa. Ei tällaisia elämyksiä saa mistään muualta. Ei yleisö, eikä artisti itse. Mun paikka maailmassa on olla jakamassa musiikkia. Eikä sitä voi näköjään ottaa mitenkään itsestäänselvyytenä.

Mikko von Hertzen kuvailee katsovansa 20 vuoden aikana tehtyjä albumeita ”ylpeänä isukkina”.

– Ne ovat kuin omia lapsia: vähän erilaisia kaikki, mutta niissä on kuitenkin omat geenit. Siitä olen ylpeä, ettemme ole päästäneet pihalle mitään hutilyöntejä. Olemme tehneet laadukasta musaa kaikki nämä vuodet, ja lisää on tulossa.

Yhtye viimeistelee kesäkiertueensa ohessa uutta albumiaan, joka on tarkoitus julkaista vuoden alussa.

– Ensi vuoden puolella, jos maailma makaa jollakin tavalla järkevästi, pääsemme soittamaan uusia biisejä. Emme siis ole vaan tiputtaneet hanskoja tiskiin ja katsoneet tässä Netflixiä, muusikko toteaa nauraen ja mainitsee, että uudessa musiikissa painotus on ehkä vähän vähemmän VHB:lle tyypillisessä rock-ilmaisussa.

– Ainakin sellaista kaunista maalailua on tulossa. Meidän etuna on, että kirjoitamme kaikki kolme hyvin erilaisia biisejä. Niistä pystymme valitsemaan aina parhaat.

Kommentoi