Aurora on uusi elokuvanystävien kohtauspaikka – syksyn ohjelmistossa muun muassa teemaviikkoja ja lapsille suunnattu festivaali

Nyt kun kulttuuritaloksi remontoidun Villa Ranan ovet ovat auenneet vihdoin yleisölle, on myös keskisuomalaisen elokuvaväen pitkä odotus päättymässä.

Keski-Suomen Elokuvakeskuksen ylläpitämä Kino Aurora parantaa ja monipuolistaa Jyväskylän elokuvatarjontaa merkittävästi.

Samalla se keskittää saman katon alle KSEK:in vakiintuneita esityssarjoja ja -kokonaisuuksia, kuten Kino Hopean, Minikinon ja Arktisen Upeeta -festivaalin. Ainoastaan KAVIn aluesarja jatkaa Ilokivessä.

Kino Auroran viikko-ohjelmisto koostuu muun muassa eurooppalaisista ja yhdysvaltaisista uutuuksista, animaatioista ja dokumenteista.

Oman teatterin myötä ohjelmistosuunnittelussa voi keskittyä laadun lisäksi myös määrään.

– Aurora noin nelinkertaistaa näytöksemme, minkä lisäksi lisänäytösten järjestäminen on aiempaa helpompaa, sanoo teatterinhoitaja Antti Martikainen.

Olennaisen lisän ohjelmistoon tuovat myös vaihtuvat teemasarjat ja -illat, vierailevat kiertueet, festivaalit ja tekijävierailut.

Syksyn aikana on luvassa muun muassa naisohjaajien töitä esittelevä Female Gaze -sarja ja eläimiin keskittyvä Eläinkuvia-sarja. Joulukuussa matkataan puolestaan Wim Wendersin elokuvalliseen maailmaan.

Syyslomaviikolla järjestetään ensimmäistä kertaa lapsille suunnattu elokuvafestivaali LAIKKU, josta on tarkoitus tulla jokavuotinen tapahtuma.

Digitaalisen kuvan lisäksi Aurorassa näytetään myös kaitafilmejä, joista ensimmäisenä nähdään mykkäelokuvan klassikko Panssarilaiva Potemkin (1925).

Elokuvateatterikokemusta määrittävät itse elokuvan lisäksi myös muut katsojat. Yhteisöllisyyden kaipuu vain korostuu koronakurimuksen jälkeen.

– Eniten odotan sitä, että pääsen tapaamaan ihmisiä. Vuorovaikutus yleisön kanssa on työni mieluisinta antia, Martikainen myöntää.

Auroran virallisia avajaisia on tarkoitus viettää 3.–5.9. Sitä ennen on kuitenkin mahdollisuus kokoontua elokuvan ääreen kolmella elokuun aikana järjestettävällä leffapiknikillä. Villa Ranan puutarhassa näytettävät elokuvat kuvaavat kaikki jollain tavalla elokuvan tekemistä, esittämistä tai katsomista.

Niistä ensimmäisenä nähdään Thierry Frémauxin hieno dokumentti Lumière!, joka esittelee elokuvan pioneerien lyhytelokuvia kattavasti korostaen ranskalaisveljesten monipuolisuutta ja kekseliäisyyttä elokuvantekijöinä.

Kino Aurora

Leffapiknikit Villa Ranan puutarhassa

Pe 13.8. Lumière! (2016)

Pe 20.8. Cinema Paradiso (1988)

Pe 27.8. 8 ½ (1963)

Leffapiknikit ovat maksullisia