Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luontomuseon kesänäyttelyssä tutustutaan mesimarjaan

Luontomuseon kesänäyttelyssä pääsee tutustumaan herkullisena pidettyyn mesimarjaan. Rubus arcticus – Mesimarjan tie pientareilta pelloille ja arvokkaan liköörin raaka-aineeksi -näyttely esittelee mesimarjan historiaa ja nykypäivää Suomessa. Kyseessä on Kuopion luonnontieteellisen museon kiertonäyttely.

Pohjoisella havumetsävyöhykkeellä kasvavaa mesimarjaa kutsutaan kansan suussa myös esimerkiksi nimillä maamuurain, mesikka ja maarainvatukka. Monet vanhemmat ihmiset muistavat lapsuuden kesinään poimineensa mesimarjoja punaisina hehkuvilta pientareilta, mutta nykyisin mesimarjoihin törmää vain harvakseltaan. Luontomuseon intendentti Tanja Koskela kertoo, että mesimarja on viime vuosikymmenten aikana vähentynyt selvästi luonnosta. Maatalouden rakennemuutosten vuoksi perinteiset maatalousympäristöt ja sen myötä myös mesimarjalle suotuisat kasvupaikat ovat vähentyneet. Pölyttäjähyönteisten vähentyminen puolestaan vaikuttaa marjomisen onnistumiseen.

– Mesimarja ei ole ainoa eliölaji, joka on kärsinyt perinteisen maatalouden vähenemisestä. Mesimarjan luontaisia kasvuympäristöjä ovat esimerkiksi luonnonvaraisten niittyjen reunat, laitumet ja ojanreunat, Koskela sanoo.

Mesimarjalla on kaunis pinkki kukinto, ja se sopii hyvin puutarha- tai maanpeittokasviksi. Mesimarjaa myös viljellään Suomessa, mutta se on viljelykasvina vaatelias ja työläs. Mesimarja on altis kasvitaudeille, ja sadon poimiminen on hidasta ja tarkkaa työtä. Myös luonnosta mesimarjan poimiminen on vaativaa, ja yleensä parhailtakin kasvupaikoilta satoa saa korkeintaan muutaman litran päivässä.

– Mesimarjaa taitavat poimia luonnosta myyntiin asti pääasiassa vanhemmat ihmiset. Luulen, että nuoret poimivat mesimarjoja lähinnä omaan käyttöönsä, Koskela arvelee.

Aromikasta mesimarjaa käytetään hillojen ja mehujen raaka-aineena. Kuopiolainen Lignell & Piispanen aloitti mesimarjaliköörin myynnin jo vuonna 1882. Palkittu likööri on edelleen tuotannossa.

Rubus arcticus – Mesimarjan tie pientareilta pelloille ja arvokkaan liköörin raaka-aineeksi. Luontomuseo, 2.7.–26.9.2021