Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fordsonilla kylille ja kauppaan – Konsta Kortelahti, 16, haluaisi asua Säykissä aina

Muuratsalon Haikantieltä kantautuu kovaääninen pärinä. Se kuuluu sinisestä traktorista, jolla Konsta Kortelahti, 16, putputtelee Rilluniemen rantaan.

Sammutettuaan traktorin nuorimies toteaa, ettei hän häiriöiden välttämiseksi ajele myöhään illalla, saati yöaikaan. Joskus kovaäänisen ajoneuvon perässä tosin matelee kymmenenkin auton letka.

– Tällä ei kovin kovaa pääse. Kummisetä on ajanut tällä kolmeakymppiä, mutta itse ajan hiljempaa, Kortelahti kertoo ja mainitsee, että traktori saa taajama-alueilla osakseen lähinnä positiivista huomiota.

– Päät kääntyvät, ja moni vilkuttaa.

Traktori on Fordson Power Major vuosimallia 1959. Se on Kortelahden kummisedän Pasi Hokkasen traktori, jolla Konsta saa ajella vastineeksi säilytyksestä.

Hän käy Fordsonilla muun muassa kaupassa, ja joskus hän on päräyttänyt sillä naapurisaareen kouluunkin.

Välillä kun tulen pyörällä kylille, muut kyselevät, että mihin traktori jäi.

– Säynätsalon saarien ulkopuolelle en tällä lähde, sen verran olen kuitenkin tientukkona. Kaverit pysyvät pyörälläkin perässä, Kortelahti naurahtaa.

– Mutta vaikka tämä kulkee hitaasti, tässä on aina fiilistä. En oikein osaa selittää sitä.

Fiilikseen ei vaikuta edes olematon jousitus ja katumonttujen aiheuttama tärinä.

– Tällä on aika helppo ajaa, kun oppii. Tosin isompaa vaihdetta ei saa vauhdissa vaihdettua. Puhutaan synkronoimattomasta vaihteistosta, Konsta selostaa.

Hän ajelee traktorilla välillä myös tapaamaan kavereitaan. Muut tulevat paikalle useimmiten mopoilla.

– Kaverit sanovat, että rouhea peli on. Välillä kun tulen pyörällä kylille, muut kyselevät, että mihin traktori jäi.

Kortelahden kesäloma sujui traktorilla ajelun lisäksi kesätöissä m/s Meininki -laivassa, veneillessä ja mopoa laittaessa. Koneasentaja-opinnot alkoivat Gradialla Viitaniemessä maanantaina, joten koulumatka ei enää jatkossa taitu traktorilla.

Nuorimies toteaa poistuvansa Säynätsalosta yleensä hyvin harvoin. Nyt tilanne muuttuu, sillä opintojen myötä vaihtuvat osin myös maisemat.

– Tai no kyllä mä veneellä olen käynyt aina välillä Lutakossa, mutta keskustassa en pahemmin. Se on jotenkin turhaa, ei siellä ole oikein mitään tekemistä. Sellaista lorvimista vaan. Tykkään olla kavereiden kanssa enemmän täällä kuin kaupungissa.

Koneenasentajan tutkinnon lisäksi Kortelahti aikoo käydä myös lukion.

– Suoritan kaksoistutkinnon. En oikein vielä tiedä, mitä haluaisin tehdä. Kaikki on vielä auki. Jokin laaja-alainen työ olisi kiva. Sellainen, jossa pystyisi itse luomaan asioita. Yrittäjän hommat kiinnostavat.

Kortelahti toivoo, että voisi asua Säynätsalossa myös tulevaisuudessa.

– Kyllä tämä paikka on sen verran koskettanut. Jos opiskeluiden ajaksi joutuu joskus johonkin kaupunkiin muuttamaan, niin kyllä se on varmaan muutettava, mutta täällä minä haluan tulevaisuudessa asua. Tämä yhteisö, järvi ja saaret sopivat minulle.

Yrittäjyyden ja pysyvän säynätsalolaisuuden lisäksi Kortelahti haaveilee koppitraktorista. Unelmana on vanha Ford – sitten joskus, kun on töitä ja rahaa.

– Kesällä tällainen avotraktori on ihan kiva, mutta koppi olisi paljon turvallisempi, jos vaikka ajaa ojaan, hän pohtii.

Traktorivanhuksella tehdään edelleen myös töitä: lasketaan ja nostetaan veneet sekä pyöritetään klapikonetta.

Talvella Fordsonilla voi tehdä lumitöitä.

– Meillä ei tosin ole tähän lanaa. Talvella mulla ei ole mitään pakottavaa tarvetta tällä ajella, mutta pitäähän sitä nyt ainakin testata. Vähän riippuu, millaiset pakkaset on.