Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpotkulautojen kokema ilkivalta on vähentynyt Jyväskylässä – korvaus rikotusta laudasta nousee satoihin euroihin

Vuokrattavien sähköpotkulautojen kova kysyntä on aiheuttanut myös lieveilmiöitä. Esimerkiksi humalassa ajaminen ja lautojen pysäköinti vaarallisiin paikkoihin ovat herättäneet keskustelua.

Laudoille on tehty myös jonkin verran ilkivaltaa. Niitä on esimerkiksi heitetty vesistöihin tai yritetty varastaa.

Lautoja vuokraavan ­Tierin aluepäällikkö Juuso Koskelan mukaan ilkivalta on vähentynyt.

– Välillä on toki näitä, että lautoja on heitetty järveen tai kalliolta alas. Meidän uusin mallimme on sen verran painavampi, ettei sen kanssa jakseta nähdä vaivaa. Kyse oli kai vähän ensimmäisen kerran huumasta. Aina kun tulee jokin uusi juttu, niin jollain välähtää kokeilla mitä kaikkea sillä voi tehdä.

Amerikkalaisen Bird-konsernin potkulautojen vuokrausta Jyväskylässä organisoiva Margo Saxberg kertoo, että ilkivalta tapahtuu useimmiten viikonloppuisin.

– Baarien mennessä kiinni ollaan isolla porukalla liikkeellä, ja jollekin tulee mieleen näyttää hauska juttu kavereille. Kerran oli skuutti ripustettu puuhun. Idea kai oli, että kun skuutin nimi on Bird, niin oksallehan se kuuluu.

Kyse oli kai vähän ensimmäisen kerran huumasta.

Juuso Koskela

Saxberg muistuttaa, että kun käyttäjä ottaa potkulaudan käyttöön, hän ottaa samalla vastuun laudasta. Vastuu päättyy vasta, kun lauta on pysäköity oikein.

– Jos lauta vaurioituu, siitä tulee meille ilmoitus. Käymme tarkistamassa onko vaurio tullut käyttäjän toimesta, vai onko kyseessä tekninen vika. Jos lauta on vaurioitunut käyttäjän takia, tämä joutuu korvaamaan laudan.

Koskelan mukaan rikotusta laudasta tehdään rikosilmoitus, ja kiinni jäänyt käyttäjä joutuu korvaamaan laudan. Korvaus on yleensä useita satoja euroja. Tierin työntekijöistä koostuvat katupartiot noukkivat maastoon päätyneet laudat. Vesistöihin päätyneitä lautoja on muutamissa tapauksissa haettu sukeltajien avulla.

Lautoja on myös yritetty varastaa. GPS-paikannin paljastaa poikkeuksetta yritetyn varkauden.

– Kun huomataan, että jollain on autotallissa lautoja, niin poliisi käy hakemassa ne pois. Viritys on usein ollut se, että on yritetty ottaa lauta omaan käyttöön, ja kun se ei onnistu, lauta pistetään palasiksi.

Helsingissä Kauppakeskus Triplan pihalle sijoitettiin viime kesänä pelkästään sähköpotkulautojen pysäköintiin tarkoitettuja telineitä. Vastaavaa ei ole vielä suunnitteilla Jyväskylään.

– Tällä hetkellä Jyväskylässä ei ole osoitettu alueita kiinteiden pysäköintitelineiden asentamista varten. Jos jokin potkulautaoperaattori haluaisi jatkossa järjestää kaupungin alueelle kiinteitä telineitä, niin asiasta neuvoteltaisiin erikseen, kommentoi liikenteenohjausinsinööri Eveliina Jäntti Jyväskylän kaupungilta.

Jäntti muistuttaa, että paras paikka potkulaudan pysäköintiin on pyörätelineessä tai sen läheisyydessä.

– Vielä ainakaan ei ole tullut sellaista palautetta, että pyörät eivät mahtuisi potkulautojen takia telineisiin. Seuraamme tilannetta, ja jos tällaista alkaa näkyä, ohjeistusta voidaan päivittää.

Jyväskylässä on muutamia alueita, jotka on merkitty erikseen potkulautojen pysäköintipaikoiksi. Pysäköintialueita on muun muassa Väinönkadulla ja Kilpisenkadulla.

Saxbergin mielestä pysäköintialueet tulisi merkitä selkeämmin.

– Pysäköintipaikan näkee ainoastaan sovelluksesta, mitään merkkiä ei paikalla ole. Asia voitaisiin osoittaa lisämerkein. Samoin niillä paikoilla, joissa on pyöräparkit.