Jyväskeskuksesta saa nyt kreikkalaista arkiruokaa

”Jotkut asiakkaat tykkäävät, että annamme ruoan linjastolta, jotkut eivät”, kertoo Pavlina Petrova-Cvetanova. Vieressä puoliso Boyan Tsvetanov.. Ville Hardén

Ville Hardén

Kreikkalainen ravintola Aleks Kotiruoka avautui Jyväskeskuksessa heinäkuun puolivälissä.

Ravintolan omistavat kreikkalainen Pavlina Petrova-Cvetanova ja bulgarialainen Boyan Tsvetanov. 33 vuotta naimisissa ollut pariskunta muutti kymmenen vuotta sitten Suomeen.

– Ensin olimme töissä maatilalla ja opiskelimme samalla suomen kieltä. Minä opiskelin lähihoitajaksi, ja mieheni työskenteli rakennusalalla. Mietimme kuitenkin pitkään, että haluaisimme perustaa ravintolan, ja nyt oli aika, Petrova-Cvetanova kertoo.

Ravintolan nimi tulee pariskunnan Aleksandra-tyttären nimestä. Kotiruoka taas viittaa ravintolan tarjoamiin ruokiin.

– Kaikki ruokamme ovat sellaisia, joita kreikkalaiset syövät arkielämässään. Ruoan tuoreus ja puhtaus on meille tärkeää, mitkään ainekset eivät tule pakastimesta.

Kaikki ruokalajit ovat näkyvillä linjastolla. Asiakas kertoo, mitä haluaa, ja ravintolan työntekijä kasaa ne lautaselle.

– Jotkut asiakkaat tykkäävät siitä, jotkut eivät. Meidän on helpompi kertoa, mitä ruoassa on, ja hygienia pysyy paremmin.

Erityisruokavaliot on huomioitu tarkkaan.

– Kaikki ruoka on laktoositonta, ja pasticioa lukuun ottamatta myös gluteenitonta. Myös vegaaneille on vaihtoehtoja. Lähihoitajana erilaiset ruokavaliot ovat minulle tuttuja.

Yrittäjäpariskunta tekee ravintolassa pitkää päivää. Yhden keittiöapulaisen lisäksi heillä ei ole muuta henkilökuntaa. Petrova-Cvetanovan mukaan sopivaa työntekijää on ollut vaikea saada.

Ravintolan ensimmäiset viikot ovat olleet vielä hiljaisia. Petrova-Cvetanova kuitenkin uskoo, että asiakkaat löytävät pikkuhiljaa paikan päälle.

– Asiakas käy syömässä, tykkää ja tulee uudestaan. Ihmiset oppivat pikkuhiljaa.

Kommentoi