Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paralympiajoukkueen yleisurheilutähdet mukana Jyväskylän SM-kilpailuissa viikonloppuna

Liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset urheilijat sekä elinsiirtourheilijat kisaavat parayleisurheilun suomenmestaruuksista Jyväskylän Harjun stadionilla 7.–8.8.

Tokion paralympialaisiin valituista kuudesta suomalaisesta parayleisurheilijasta viisi kilpailee viikonloppuna suomenmestaruuksista Jyväskylässä. Kuudetta paralympiakultaansa Tokiosta tavoitteleva Leo-Pekka Tähti hakee kenraalikisoissa uusia kauden kärkituloksia T54-luokan ratakelauksen pikamatkoilla.

Kilpailuihin osallistuu kaikkiaan 70 urheilijaa. SM-kilpailuihin osallistuvat Tokion paralympiajoukkueeseen valituista yleisurheilijoista T54-luokan ratakelaajat Leo-Pekka Tähti, Esa-Pekka Mattila ja Amanda Kotaja, T51-luokan ratakelaaja Toni Piispanen sekä F34-luokan keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen. Tokioon lähtevistä ainoastaan T34-luokan ratakelaaja Henry Manni jää pois Jyväskylän kilpailuista.

100 metrin ratakelauksessa virallista maailmanennätystä ajalla 13,63 ja Suomen ennätystä huikealla lukemalla 13,59 hallussaan pitävä Leo-Pekka Tähti on tällä kaudella kellottanut päämatkallaan jo kovan tuloksen 13,82. Porin Pyrintöä edustava Tähti teki kauden kärkituloksensa toukokuussa Sveitsin Arbonissa.

– Viimeksi Joensuun MotonetGP:ssä kelaamani 100 metrin aika 13,97 oli ihan hyvä, mutta siihen haen nyt taas parannusta. Jyväskylässä on hyvät olosuhteet ja nopea rata, joten jos tuuli ja sääolosuhteet osuvat kohdilleen, selkeä 14 sekunnin alitus on mahdollista, Tähti sanoo.

Tähti kilpailee Jyväskylässä T54-luokassa 100 metrin lisäksi myös 200 metrin ja 400 metrin matkoilla. Viimeisimmät viikot hän on viettänyt harjoitusleirillä Espanjassa valmennettavansa Esa-Pekka Mattilan kanssa, ja sanoo olevansa erittäin tyytyväinen siihen, että SM-kisat järjestetään paralympiavuonna muutamaa viikkoa ennen h-hetkeä.

– Nyt on optimiaika päästä kisaamaan, paras mahdollinen hetki ennen paralympiakoitosta. Leirillä on kuitenkin treenattu kovaa, mikä saattaa näkyä Jyväskylässä 400 metrillä. Alle 47 sekunnin aika olisi Jyväskylässä jo loistava, ja viimeistään Tokiossa pitäisi se alittaa selvästi.

Paralympiakuntoon viimeistellyn Tähden 400 metrin suomenennätys 46,73 on vuodelta 2018. Jyväskylässä nähdään esimakua vauhdista Tokiossa, missä 400 metrin kilpailu käydään ennen satasen sprinttiä. Tähti ei usko lajijärjestyksen vaikuttavan Paralympialaisissa suuresti, sillä sivumatka 400:n jälkeen välissä on muutama lepopäivä ennen päälajia.

Nousussa olevista yleisurheilutähdistä kentällä nähdään muun muassa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Jasmine Repo, joka naisten F55-luokan keihäänheitossa lähtee kotikisoissaan tavoittelemaan parannusta heinäkuun alussa heittämälleen suomenennätykselle 12,91.

Lajit ja aikataulu

Lauantai 7.8.: 100m, 400m, 1500m, korkeushyppy, kuulantyöntö, keilanheitto (liikuntavammaisten tuoliluokat F31–32, F51 ja avoin tuoliluokka), pallonheitto (elinsiirtourheilijat), 4x100m viesti (näytöslaji)

Sunnuntai 8.8.: 200m, 800m, 5000m, 3000m kävely (naiset), 5000m kävely (miehet), pituushyppy, keihäänheitto, kiekonheitto

Parayleisurheilun SM-kilpailuiden järjestäjinä toimii Jyväskylän Kenttäurheilijat yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean ja Suomen Urheiluliiton kanssa. Parayleisurheilun SM-kilpailuiden yhteydessä järjestetään myös Suomen Aikuisurheiluliiton SM-moniottelut.

Kisoihin on vapaa pääsy.