Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mari Mularin maalauksiin on vaikuttanut pohjoisen yön valo

Galleria Beckerissä on rovaniemeläisen Mari Mularin akryylimaalauksista koostuva Summernights-näyttely. Mulari työskentelee samojen aihepiirien parissa monitaiteellisesti. Summernights-prosessissa hän on sekä maalannut teoksia että kirjoittanut ja säveltänyt kesäyöhön liittyviä lauluja. Näyttelyn maalauksissa vallitsee unenomainen kesäyön tunnelma.

– Koska asun Rovaniemellä, on moniin maalauksiin vaikuttanut pohjoisen yön valo, Mulari kertoo.

Hänen teostensa keskiössä on usein valon ja värien vuoropuhelu. Mulari pitää voimakkaista kontrasteista, ja viehättyy sekä vastavalosta että vastaväreistä, kuten viileän turkoosin ja lämpimän keltaisen yhdistelmästä. Hän maalaa paikoin paksuja kerroksia, ja toisinaan maalausjälki on hyvinkin keveää ja läpikuultavaa.

Mularin maalaukset ovat eräänlaisia kankaalle vangittuja pysäytettyjä hetkiä. Hän rakentaa teoksiinsa kohtaamisia, jännitteitä ja kertomuksia ihmishahmojen välille. Mulari on erityisen kiinnostunut hetkissä vallitsevasta intensiteetistä. Hän sanoo, että vuorovaikutuksella ja sanattomalla viestinnällä on merkittävä rooli hänen töissään.

– Rakastan ihmisten havainnoimista. Ihminen tarjoaa aiheena loputtomia mahdollisuuksia, Mulari kuvailee.

Maalausten kohtaamiset ja seurueet näyttäytyvät korona-aikana aivan erilaisessa valossa kuin vielä muutama vuosi sitten. Teoksiin voikin liittää eräänlaista kaipuuta aikaan, kun kesäyössä saattoi tavata ihmisiä huolettomasti.

Vaikka Mulari saa teoksiinsa vaikutteita eletystä elämästä, maalausten tilanteet ovat tapahtuneet ensimmäistä kertaa kankaalla. Teokset pysyvät usein arvoituksena Mularille itselleenkin loppuun saakka.

– Minulle voimaannuttavia ovat tilanteet, joissa maalaaminen on yllätyksellistä ja olen uuden edessä. Hienoja hetkiä työskennellessä ovat myös ne, kun on rauha ja rentous tehdä työtä hetki kerrallaan, Mulari sanoo.

Mari Mulari: Summernights, Galleria Becker 31.7.–18.8.2021.