Oksaista runkoa ja heviriffejä – maailmantilanne kuuluu Stam1nan uusimmalla albumilla

Stam1na julkaisi helmikuussa yhdeksännen studioalbuminsa Novus Ordo Mundi. Albumia markkinoitiin paluuna yhtyeen ensimmäisten levyjen rankempaan soundiin.

– Edellisellä Taival-albumilla tavoiteltiin taiteellisempaa dynamiikkaa, ja siinä liikuttiin herkkien biisien ja raskaamman tykityksen äärilaidoissa. Nyt biiseihin tuli luonnostaan potkua, ja oli kiva mätkiä heviriffejä. Tämähän on erittäin raju levy, ja se on raskasta kuunneltavaa jopa itselle, kertoo laulaja-kitaristi Antti ”Hyrde” Hyyrynen.

Raskaus kuuluu myös albumin sanoituksissa.

– Oikeasti tuntuu siltä, että kaikkialla maapallolla on paska meininki, ja käynnissä on kaikkia yhdistäviä jättimäisiä mullistuksia. Niistä fiiliksistä tuli tällä levyllä lähdettyä. Sanoittajana koitin myös uusia työmetodeja ja jätin levylle tahallaan hiomatonta materiaalia. Halusin laulujen osalta ikään kuin oksaista runkoa.

Stam1nan neljä ensimmäistä studiolevyä tuottanut Miitri Aaltonen palasi Novus Ordo Mundille tuottajan rooliin. Vuosien varrella Hyyrynen on työskennellyt Aaltosen kanssa muun muassa Kotiteollisuuden levyillä. Hän kehuu Aaltosta paitsi yhteistyökumppanina, myös ihmisenä.

– Sanonta kuuluu, että kun tapaa vanhan ystävän, voi jatkaa keskustelua kuin mitään taukoa ei olisi ollutkaan. Miitrin kanssa on aina ollut näin. Hän on todella tuottelias sälli ja itsekin esiintyvä taiteilija. Tärkeintä on kuitenkin meidän yhteinen, huono huumorintaju.

Kuinka ollakaan, tiede on oikeassa.

Antti Hyyrynen

Edellinen Aaltosen tuottama albumi oli 2010 ilmestynyt Viimeinen Atlantis. Syyskuulle 2020 kaavailtu albumin 10-vuotisjuhlakeikka siirtyi tämän vuoden syyskuuhun.

– Keikkaa on valmisteltu koko ajan hiljaisuudessa. En mene sen enempää yksityiskohtiin, mutta luvassa on jotain todella suurta, Hyyrynen toteaa.

Viimeisen Atlantiksen kappaleet käsittelevät muun muassa ilmastonmuutosta ja kulutuskulttuuria. Yksitoista vuotta myöhemmin ne kuulostavat entistä ajankohtaisemmilta.

– Hyvä ystäväni asuu Saksassa Kölnin lähellä, ja selvisi nippa nappa hengissä tulvista. Käsittämättömiä asioita tulee nykyään todella lähelle. Käsittelen näitä teemoja laajemmin Viimeinen Atlantis -romaanissa. Levyllä minulla ei mielestäni ollut selkeää viestiä, mutta kuinka ollakaan, tiede on oikeassa.

Onko Stam1nalla patoutunutta energiaa tulevaa Rock In The Cityn keikkaa varten?

– Lievästi sanottuna. Tämä on tunteikasta hommaa, ja keikkaan on latautunut paljon energiaa ja odotuksia. Jyväskylä on Lutakosta lähtien yksi lempikaupunkejani Suomessa, ja odotan keikalta paljon, Hyyrynen päättää.

Stam1na Rock In The City -festivaalilla lauantaina 14.8.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut